INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Fél napig szavaz az Országgyűlés a költségvetési módosításokról

Infostart / InfoRádió
Több mint 1500 módosító javaslatot nyújtott be a parlament a jövő évi költségvetés tervezetéhez. A képviselők várhatóan 12 órán keresztül szavaznak ma az indítványokról, amelyek negyedét nem támogatja a büdzsé tarthatósága felett őrködő Költségvetési Tanács.

Az eddigi évekhez hasonló mennyiségű, pontosan 1503 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők és a frakciók a jövő évi költségvetési törvény tervezetéhez. Ebből körülbelül 1400-at a Fidesz-KDNP frakciószövetség, ezek közül azonban egyiket sem támogatja a kormány, és várhatóan az MSZP sem.

A szocialista frakció állítólag teljes összhangban van a kabinettel, a képviselőcsoport közlése szerint nincs egy olyan módosító javaslat sem, amelyről nem egyezik az MSZP és a kormány véleménye.

Az SZDSZ viszont nem lesz egységes a szavazáson - ezt Horn Gábor mondta az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy a 19 fős képviselőcsoport többsége támogatja a kormány által elfogadott javaslatokat.

A több mint 1500 módosító indítványról 12 órán keresztül, reggel 9-től este 9 óráig folyamatosan szavaznak a képviselők. A kormány által támogatott módosító javaslatok összhangban vannak a kabinet már korábban bejelentett intézkedéseivel.

Az eredeti tervekkel szemben marad a gyermekétkeztetés idei szintű támogatása, ez 12 milliárd pluszt jelent, öt százalékos kulcsba kerül a távhő áfája, ez 18 milliárd forinttal dobja meg a kiadásokat, a kórházak finanszírozásáról kötött megállapodás 16 milliárd forint pluszt jelent, 22 milliárd forintot pedig arra fordítanak pluszban, hogy kiegészítsék a költségvetési szervek dolgozóinak bérét.

Ezen túlmenően a fogyatékos szervezetek 100 millióval, a két-tannyelvű iskolák 300 millióval, a művészeti iskolák pedig 600 millió forinttal kapnak többet, mint azt eredetileg tervezték. Az összesen 70 milliárdos plusz azonban nem a kiadási oldalt növeli, hanem a céltartalékot csökkenti.

Ezzel kapcsolatban Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a tartalék nem erre való, hanem arra, hogy árvíz, földrengés, gazdasági krízis esetén fel lehessen használni azokat.

Ugyancsak a céltartalékot csökkentené három milliárd forinttal az az SZDSZ-es javaslat, amely a közoktatási informatikai beruházások mértékét növelné.

A Fidesz a közel 1400 javaslatával körülbelül 450 milliárd forintot csoportosított volna át, és a párt vezetése szerint mindegyik javaslatban meg is mondták, hogy hogyan teremtenék meg annak fedezetét. A Költségvetési Tanács viszont éppen azért nem támogatott körülbelül 300 módosító javaslatot, mert vagy ellentmondásosak voltak, vagy nem volt meg a fedezetük.A címlapról ajánljuk