INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek az OCÖ székházában

InfoRádió / MTI
A romagyilkosságok áldozatainak tiszteletére avattak emléktáblát kedden az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) fővárosi, Dohány utcai székházában.

Az OCÖ annak emlékére, hogy egy évvel ezelőtt, november 3-án gyilkoltak meg a Borsod megyei Nagycsécsen egy testvérpárt - a romák elleni hat halálos áldozatot követelő támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai - ezt a napot országos roma gyásznappá nyilvánította.

Az áldozatok tiszteletére fekete márványból készült emléktáblát lepleztek le, amelyre az áldozatok nevét és a haláluk napját vésték fel.

A megemlékezésen egy hatperces filmmel idézték fel a másfél évvel ezelőtt kezdődött támadássorozatot. A rendőrség augusztus 21-én Debrecenben fogta el a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Zsákné Asztalos Emőke, a Miniszterelnöki Hivatal főigazgató-helyettese beszédében úgy fogalmazott: a szélsőjobb sztereotípiákra, a cigányellenességre építve akar bejutni a parlamentbe, és félő, hogy a romák elleni támadások szaporodni fognak.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta, nemcsak a romáknak, az egész országnak emlékeznie kell november 3-ra, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset.

Mohácsi Viktória volt európai parlamenti képviselő arról beszélt, az utóbbi két évben 74 romák elleni támadást regisztrált az általa létrehozott Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány, és véleményes szerint az előzetes letartóztatásba került négy feltételezett elkövetőnek vannak társai, akiket el kell fogni.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta, november 3-án nemcsak a roma áldozatokra, hanem az erőszak minden áldozatára emlékezni kell. Szorosabb köteléket kell fűzni roma és nem roma emberek, szervezetek között.

A címlapról ajánljuk