eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek az OCÖ székházában

A romagyilkosságok áldozatainak tiszteletére avattak emléktáblát kedden az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) fővárosi, Dohány utcai székházában.

Az OCÖ annak emlékére, hogy egy évvel ezelőtt, november 3-án gyilkoltak meg a Borsod megyei Nagycsécsen egy testvérpárt - a romák elleni hat halálos áldozatot követelő támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai - ezt a napot országos roma gyásznappá nyilvánította.

Az áldozatok tiszteletére fekete márványból készült emléktáblát lepleztek le, amelyre az áldozatok nevét és a haláluk napját vésték fel.

A megemlékezésen egy hatperces filmmel idézték fel a másfél évvel ezelőtt kezdődött támadássorozatot. A rendőrség augusztus 21-én Debrecenben fogta el a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Zsákné Asztalos Emőke, a Miniszterelnöki Hivatal főigazgató-helyettese beszédében úgy fogalmazott: a szélsőjobb sztereotípiákra, a cigányellenességre építve akar bejutni a parlamentbe, és félő, hogy a romák elleni támadások szaporodni fognak.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta, nemcsak a romáknak, az egész országnak emlékeznie kell november 3-ra, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset.

Mohácsi Viktória volt európai parlamenti képviselő arról beszélt, az utóbbi két évben 74 romák elleni támadást regisztrált az általa létrehozott Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány, és véleményes szerint az előzetes letartóztatásba került négy feltételezett elkövetőnek vannak társai, akiket el kell fogni.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta, november 3-án nemcsak a roma áldozatokra, hanem az erőszak minden áldozatára emlékezni kell. Szorosabb köteléket kell fűzni roma és nem roma emberek, szervezetek között.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×