eur:
391.17
usd:
365.5
bux:
68106.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bajnai: a cseh mentességre tett uniós ígéret megfelel a magyar követelményeknek

A kormányfő szerint az európai alapjogi charta hatálya alóli cseh mentességre tett uniós ígéret megfelel a kérdéssel összefüggésben megfogalmazott magyar követelményeknek. Nem közeledtek az álláspontok a bértárgyaláson, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A Fidesz szerint már a kormány is elismeri, hogy megbukott a lakáshiteleseknek nyújtott áthidalóhitel konstrukciója. A nap híreinek összefoglalója.

A kormányfő szerint az európai alapjogi charta hatálya alóli cseh mentességre tett uniós ígéret megfelel a kérdéssel összefüggésben megfogalmazott magyar követelményeknek. Bajnai Gordon Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország semmilyen olyan megoldást nem tartott volna elfogadhatónak, amely a csehszlovákiai németek és magyarok második világháború utáni jogfosztását jelentő Benes-dekrétumokra hivatkozik, vagy azoknak bármilyen utólagos legitimációját tenné lehetővé. Emellett Budapest számára csak olyan megoldás jöhetett szóba, amely a magyarság szempontjából fontos országokban nem csorbítja az ott élők emberi jogi védettségét. Bajnai Gordon hozzátette: a magyar kabinet azt is szorgalmazta, hogy minél előbb lépjen életbe a Lisszaboni Szerződés.

Nem közeledtek az álláspontok a bértárgyaláson az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A napirendi pont tárgyalásakor arról a levélről volt szó, amelyet a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége írt a miniszterelnöknek, mert az érdekképviselet szerint Bajnai Gordon személyes közreműködése nélkül nincs reális esély a 2010-es minimálbérről, illetve a bérajánlásokról szóló megállapodásra. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, a munkáltatói oldal szóvivője az InfoRádióban úgy vélte: több alaptalan állítás szerepel a dokumentumban.

A Fidesz szerint már a kormány is elismeri, hogy megbukott a lakáshiteleseknek nyújtott áthidalóhitel konstrukciója. Mádi László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a kabinet adatai szerint eddig mindössze 300-an éltek a lehetőséggel. Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádióban azt mondta: a feltételek szerdán bejelentett könnyítésével a jövőben akár több ezren is igénybe vehetik a válság miatt bajba jutott lakáshitelesek számára létrehozott támogatási formát.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint legkorábban 2011-ben léphet hatályba az új polgári törvénykönyv. Baka András egy szombathelyi igazságügyi fórumon elképzelhetetlennek nevezte, hogy a rendelkezések májustól hatályosak legyenek; mint mondta: a törvénytervezetet még legalább fél, háromnegyed évig kellene finomítani, hogy egy hosszú távon is jól működő magánjogi kódex szülessen.

Néhány héten belül fejeződhetnek be a magyar-orosz tárgyalások a Malév jövőjéről, a megbeszéléseket szakértői szinten folytatják - tudta meg a távirati iroda pénzügyminisztériumi forrásból. Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön tárgyalt Moszkvában Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel, miután a magyar kormány úgy döntött: kész tulajdonosi, illetve finanszírozói szerepet is vállalni a Malévban a légitársaság további működése érdekében.

Feljelentést tett a BKV vezérigazgatója a közlekedési társaságnál történt több kifizetéssel összefüggésben. A BKV Zrt. tájékoztatása szerint a Belső Kontroll Igazgatóság vizsgálata megállapította, hogy a Gardien 2003 Bt. és a Citynet Kft. részére kommunikációs tanácsadás címén történtek szerződés nélküli kifizetések. A bűncselekmény gyanúja miatt Kocsis István ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Alig több mint 2 hét alatt 64 ezer aláírást gyűjtött össze a Pedagógusok Szakszervezete a jövő évi költségvetés oktatást érintő tételei elleni tiltakozásul. A petíciót reggel adták át az Országgyűlés civil irodáján. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra: a jövő évi költségvetés tervezete tavalyhoz képest mintegy 63 milliárd forint forráselvonást tartalmaz a közoktatási ágazatban.

November 13-án hirdeti ki a másodfokú ítéletet az olaszliszkai emberölés ügyében a Debreceni Ítélőtábla. Az utolsó tárgyalási napon a védők és a vádlottak felmentésüket, illetve a büntetési tételek enyhítését kérték, míg az ügyész és a sértett jogi képviselője a felnőtt korú vádlottak esetében az elsőfokú ítélet súlyosbítását, négy esetben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, akiről később kiderült, nem sérült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×