eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miért jár körbe-körbe, aki eltévedt?

Német kutatóknak sikerült igazolniuk a filmekben és könyvekben gyakorta leírt jelenséget, amely szerint az eltévedt, tájékozódását vesztett ember körbe-körbe jár.

A tübingeni Max Planck Intézet kutatói, Jan Souman és Marc Ernst GPS-jeladókkal felszerelt embereket raktak ki a Szaharában és a Rajna-völgy egy erdejében. A résztvevőknek csupán akkor sikerült egyenesen haladniuk, ha tudtak tájékozódni a Nap járása alapján - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Mihelyst felhők takarták el az égitestet, éles kanyarokat iktattak útvonalukba. Egyesek saját nyomukat is keresztezték anélkül, hogy észrevették volna.

Eddig a jelenséget a bal és jobb agyfélteke, illetve a lábak közti különbséggel - egyik lábunkkal elég kicsit hosszabbat lépni, máris "körzők" leszünk - próbálták magyarázni. Egy további kísérletben a tübingeni kutatók ezt az elméletet megcáfolták. A résztvevők ugyanis nem mindig ugyanabba az irányba tértek el az egyenes iránytól - számolnak be eredményeikről a Current Biology című folyóiratban.

A megfigyelhető körkörös pályák magyarázatát a kutatók sokkal inkább az érzékelés számos apró hibájában látják. Souman úgy magyarázta ezt, hogy a szemünkben, fülünkben és egyensúlyozó szervünkben nem bízhatunk meg maradéktalanul. Sokat segítenek a külső tájékozódási pontok, mint például a hegyek, épületek vagy a Nap, amelyek alapján az érzékelés korrigálható.

Egy bekötött szemű ember, aki nem támaszkodhat a külső tájékozódási pontokra, átlagosan nem távolodik el száz méternél messzebbre a kiindulási ponttól.

Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×