eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Joachim Meisner: "Hálás vagyok azért, hogy nem egyeztünk ki a kommunizmussal"

A kölni érsek, Joachim Meisner szerint a magyarok határnyitása is hozzájárult a szabadsághoz és Európa újraegyesítéséhez. A bíboros augusztus 20-án a Szent Jobb körmenet előtt mondott szentbeszédet, majd ezt követően Magyarországon kizárólag az InfoRádiónak nyilatkozott.

Fontos év volt Önnek és egész Európának 1989. Ebben az évben lett ön kölni érsek, és akkor valósult meg a német egység. Melyik esemény érintette meg jobban?

Én 1933-ban születtem, amikor már Hitler volt hatalom. Életem több szakaszában éltem meg különböző diktatúrákat. Volt egyszer a Hitler-korszak, majd Honecker idején a kommunista rezsim az NDK-ban. Akkoriban ezt egy örökkévalóságnak éreztem, és azt gondoltam, hogy ez eltart majd száz évig. Ismertem egy embert, aki ezt másképpen gondolta: II. János Pál pápa hitte, hogy ez nem lesz mindig így.

Még mindig emlékszem rá, hogy 1989. november 9-én Kölnben voltam; már 9 hónapja, hogy eljöttem Berlinből. Láttam a televízióban, hogy az emberek megrohamozzák a falat. Nem tudtam eldönteni, hogy ez vajon álom vagy valóság. Ezt mondtam most az augusztus 20-ai szentbeszédben is, hogy bizton állítható: Magyarország ehhez jelentősen hozzájárult azzal, hogy megnyitotta a vasfüggönyt.

Mondok egy személyes történetet. Van egy unokaöcsém, aki a családjával az NDK-ból egy Trabanttal jött Budapestre, és az elsők között volt, akik átmentek az osztrák határon. Szóval, azt akarom ezzel mondani, hogy ez egy óriási tett volt, ami elvezetett a szabadsághoz és Európa újraegyesítéséhez.

Ez minek szólt elsősorban, a szívnek vagy a léleknek?

Együtt a kettőnek. Ezeket nem lehet elválasztani. Minden embert érint. Nem lehet beszélni észről vagy szívről. Azt gondoltam, hogy ezt én már soha nem fogom megélni ezen a világon. Miután megéltem, soha nem felejtem el, és hálás vagyok azért, hogy nem egyeztünk ki a kommunizmussal.

Ön a szentbeszédében egyebek mellett az abortuszról és az eutanázáról is szólt. Ha lehet így fogalmazni, akkor ezek a katolikus egyház klasszikus témái. Aktuálpolitikai kérdések, mint például a gazdasági világválság nem foglalkoztatják?

Na, várjon csak! Az nem igaz, hogy ezek csak a katolikus egyház témái lennének. Ezek nem katolikus privilégiumok, ezek nem különleges katolikus témák. Egyikük az élet kezdetéről, másik a végéről szól. Veszélyes dolgok ezek. A meg nem született gyermekek tudnának arról beszélni, hogy milyen egy abortusz. A templomban ezért ezekről kell szólni az embereknek, hogy mindezeket átérezzék. Tehát ezek nem katolikus témák, hanem az emberi jogok alapjához tartoznak. Ha napirendere kerülnének, és a katolikusok adnának válaszokat a gazdasági kérdésekre, akkor az jelentősen módosítana az értékeken.Az egyháznak kell-e adnia választ a gazdasági krízisre? Ha igen, mit?

Az egyháznak nincs receptje és elképzelése, hogy miként kellene rendbe tenni a gazdaságot.
De talán az emberek várnának válaszokat ezekre. Inkább szeretnének, hogy válaszokat kapjanak erre. A Jóisten nem a mi szobalányunk, és az egyház sem az. Mi nem vagyunk gazdasági szakértők, teológusok vagyunk. Annyit tudok erről mondani, hogy meg kellene fékezni a korrupciót, a jogot és a törvényeket kell alkalmazni a különböző gazdasági területeken is. A gazdasági válság nem egy természeti jelenség. Ebben mi emberek vagyunk a hibásak a móhóságunk és a felelőtlenségük miatt. Ha a gazdasági és bankvezetők hívő keresztények lennének, és legalább havonta egyszer eljönnének hozzánk gyónni, akkor ez a katasztrófa nem történt volna meg. Tehát nincsen receptünk erre vagy arra a problémára, ez nem az egyház feladata. A gazdaságért, az egészségügyért vagy a szabadidőért nem felelhet az Isten, ezek emberi dolgok.

Az emberek sok esetben saját magukat helyezik Isten elé. Emiatt lesz a korrupció; ez botrány! Ezeket ki kell vizsgálni, ellenőrizni kell. Egy demokratikus államnak és kormányának ezeket ellenőrizni kell. Mondok egy példát. A német egészségügyi miniszterasszony a spanyol nyaralására elvitte a szolgálati autóját, amit később elloptak. A kormánynak most olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek meg tudnák előzni az ilyen eseteket. Ez a demokrácia. Az egyházban - és ezt mint kölni érsek mondom - mi a legmagasabb szinteken rendelkezünk ilyen kontrollszervekkel. Nekem van például egy nagy tanácsadó testületem szakértőkkel, akik gazdasági téren engem ellenőriznek. Évi 50 ezer euró áll rendelkezésemre az irányítással összefüggő feladatokra, ezt a titkárságom különböző ügyek intézésére fordítja, amit könyvelnek. Később jön egy ember, aki mindezt átvizsgálja, leellenőrzi, majd én is átnézem ezeket. Ha én ezt érsekként megteszem, akkor ezt elvárnám a bankigazgatóktól vagy a gazdasági vezetőktől is. Ezért a kormányunknak még sokat kell dolgoznia, és kritikusan szemlélni a gazdasági vezetőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×