eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rohác Szlovákiában letartóztatott állítólagos bűntársa beleegyezett, hogy kiadják Magyarországnak

Beleegyezett abba, hogy kiadják Magyarországnak a Szlovákiában júliusban letartóztatott Zs. Imre magyar állampolgár, aki állítólag a szlovák állampolgárságú Jozef Rohác bűntársa volt - jelentette be pénteken a nyitrai megyei bíróság.

"A letartóztatott beleegyezett abba, hogy kiadják a Magyar Köztársaságnak" - mondta el a bíróság szóvivője, Zuzana Michalová.

A szlovák rendőrök Zs. Imrét a március 23-án Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le. Az illetőt a veszprémi bíróság márciusban zsarolásért és testi sértésért öt év börtönbüntetésre ítélte. Pozsony azzal gyanúsítja Zs. Imrét, hogy együttműködött Roháccal, akit a budapesti Fővárosi Főügyészség emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaéléssel vádol.

A férfit Nyitrán tartják fogva, és miután egy európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le, kiadatásához nincs szükség a szlovák igazságügyi minisztérium beleegyezésére - jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy ez felgyorsíthatja kiadatását.

"Zs. Imre az a személy, aki nagyon szorosan együttműködött a jelenleg Magyarországon fogva tartott Jozef Roháccsal" - közölte a múlt héten Michal Kopcík, a szlovák rendőrfőkapitány első helyettese egy pozsonyi sajtóértekezleten. Kopcík szerint a gyanúsított állandó szlovákiai tartózkodásra feljogosító engedéllyel rendelkezik. "Zs. Imre Szlovákia területén nem követett el semmiféle bűncselekményt, a Roháccsal való együttműködésről pedig nem nyilatkozott. Ezért kiadjuk Magyarországnak" - fűzte hozzá akkor Ján Packa szlovák rendőrfőkapitány.

Jozef Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök. Ekkor derült ki, hogy ellene a magyar illetékesek európai elfogatóparancsot adtak ki. Rohácot idén februárban adták ki Magyarországnak emberölési kísérlet miatt, de neve felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel kapcsolatban, így a budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

Szlovákiában Michal Kovác volt szlovák államfő fiának elrablásával hozzák kapcsolatba Rohácot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×