eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Népszabadság: "Lázasan készül a Fidesz 2010-es választási programja" - lapszemle

Lázasan készül a Fidesz 2010-es választási programja - ez valószínűleg a kormányprogram is lesz - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet azt írja: az évi ötvennégymillió forintos extra jövedelem mellett a megnyert pályázatokból, támogatásokból és az egyetemmel kötött szerződésekből befolyt összeg jelentős része is a rektoré lehet a Pannon Egyetemen. Az Index azt írja: kapóra jött az ORFK-nak, hogy Pintér Sándor cége megtorpedózta a 7 milliárdos traffipax-beszerzést. Lapszemle.

Lázasan készül a Fidesz 2010-es választási programja - ez valószínűleg a kormányprogram is lesz - írja a Népszabadság. A lap szerint Orbán Viktor elnöki stábjában a "képzési igazgatóság" tömegével készít fel szakembereket, politikusokat államigazgatási feladatokra. Közülük kerülnek majd ki Fidesz-kormányzás esetén az állami cégek vezetői és felügyelőbizottsági tagjai is. Az esetleges Fidesz-kormány gazdaságpolitikai programjáról a lap azt írja: Varga Mihály a fegyelmezett költségvetési politika híve, de maga is a növekedéspárti erőkhöz sorolódott; Orbán Viktor pedig már nyilatkozott arról, hogy egy 5-6 százalékos költségvetési deficitcélt sem tart kizárhatónak, a másik oldalon viszont adó- és járulékcsökkentés, radikális jegybanki alapkamat-mérséklés áll.

A Magyar Nemzet azt írja: az évi ötvennégymillió forintos extra jövedelem mellett a megnyert pályázatokból, támogatásokból és az egyetemmel kötött szerződésekből befolyt összeg jelentős része is a rektoré lehet. A Pannon Egyetem a laphoz eljuttatott szervezési és működési szabályzatának melléklete szerint az egyetem által kötött szerződésekből a pályázatokból és támogatásokból befolyt bevételből, az alkalmazottak közvetett díjazására elkülönített keretből tíz százalék közvetlenül a rektort, másik tíz százalék pedig a gazdasági főigazgatót illeti meg. A külső szolgáltatások, termékértékesítések és pályázatok rendje elnevezésű mellékletet az egyetemi szenátus 2008. június 5-én fogadta el, és az tavaly július 1-jén lépett hatályba.

Az Index azt írja: kapóra jött az ORFK-nak, hogy Pintér Sándor cége megtorpedózta a 7 milliárdos traffipax-beszerzést. Pintérék panaszai miatt először csak a versenytársak 5 és fél milliárdos része ugrott, de aztán a Civil Zrt.-nek is le kellett mondani a már biztosnak látszó másfél milliárdos megrendelésről. A rendőrség úgy döntött, hogy az országban jelenleg működő 8 telepített traffipax mellé nem 600, hanem csak 200 új sebességmérőt fog beszerezni.

A Mabisz GKI által kezelt kártalanítási számla felállítása, 1991 óta az elmúlt évig összesen 8331 esetben volt kénytelen eljárni biztosítás nélküli, vagy ismeretlen autós által okozott kár után - írja a Napi Gazdaság. Hoványi Sándor ügyvezető igazgató szerint a felügyeletnek megküldött adatsorból kiszűrték a MÁV Általános Biztostó Egyesület ügyfelei által külföldön okozott károkat, amelyek összege a jelenlegi összesítés szerint már meghaladja a 3,5 milliárd forintot - ebből kétmilliárd forintot már át is utaltak a külföldi partnereknek. A Mabisz GKI adatai szerint a járadéktartalékok összege egy év alatt közel 60 százalékkal nőtt.

A Világgazdaság azt írja: növekszik azoknak a lakossági ügyfeleknek az aránya, akik könnyen hozzáférhető, forintalapú fogyasztási hitelekből finanszírozzák a napi kiadásaikat: legalábbis erre enged következtetni, hogy a jegybank adatai szerint fél év alatt 50 milliárd forinttal 400 milliárdra emelkedett a lakosságnál kinn lévő folyószámlahitelek állománya. A lapunk által megkérdezett bankok tapasztalatai szerint is egyre kedveltebbek a napi kiadásokat fedező folyószámlahitel-keretek, ám a hasonló célokra használható hitelkártyáknál már visszafogottabb vagy egyáltalán nem érzékelhető a darabszám-emelkedés.

A Portfolio.hu azt írja: a közelmúltban többé-kevésbé konszenzus alakult ki arról, hogy mostanában nem lesz újabb régiós ország, amelyik az euróövezethez csatlakozna. A Moody's most úgy látja, hogy mégis: az észtek révbe érhetnek akár már 2011-ben. A kritériumok közül természetesen a legnagyobb kihívást a GDP-arányos költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása jelentheti, különösen úgy, hogy az észt gazdaság a baltiakkal együtt szinte a szabadesés állapotában van.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×