eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Majdnem annyi támogatót vett el a Jobbik az MSZP-től, mint a Fidesztől

A magyarok kétharmada a rendőrség megerősítésével küzdene a közbiztonság javításáért, s csak 17 százalékuk támogatja az MSZP által felvetett, de részleteiben kidolgozatlan "települési őrségeket", kilenc százalék pedig a nemrég betiltott Magyar Gárda pártján van - áll a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készített júliusi kutatásában.

A Jobbik-előretörésre adott válasznak szánt szocialista őrségötlet a Fidesz-szimpatizánsok körében népszerűbb (20 százalék), mint a szocialista táborban (15 százalék). A nyíltan jobbikosok is tanácstalanok: 42 százalékuk több rendőrt kíván, 43 százalékuk pedig a Magyar Gárdát óhajtja.

Utóbbi adat alátámasztja azt a feltételezést, hogy a szélsőséges párt június elejére összeverbuvált szavazótábora közel sem homogén. A közállapotok tarthatatlanságában egyetértenek, de a helyes kezelési módban már sokkal kevésbé.

A Jobbik-tábor sokszínűségére utal támogatóinak heterogén 2006-os politikai identitása. A Vona-Morvai-pártot most támogatók 27 százaléka volt korábban szocialista szavazó - jóllehet a volt MSZP-sek emlékezete megkopott -, 25 százalékuk pedig anno a Fideszt támogatta. Noha ezt ma már nem lehet közvélemény-kutatással felbecsülni, valószínűsíthető, hogy a kisgazdapárt sok egykori szavazója (akik később az MSZP vagy a Fidesz táborához csatlakoztak) váltott most át a Jobbikra.

Az adatok jól mutatják: tévedés, hogy a kiábrándult MSZP-sek mind egy szálig a radikális párthoz csatlakoztak volna. Jelentős, de pontosan fel nem becsülhető részük inaktívvá vált, mások pedig a Fidesz támogatói lettek. A polgári párt száz szavazójából hét 2006-ban még a szocialistákat választotta.

Az MSZP-tábor lassú, de biztos szivárgása nem meglepő: a kormánypolitikával a városi eliten kívül továbbra sem tudnak sokan azonosulni. Bajnai Gordont a többség (52 százalék) nem tartja alkalmasnak a válságkezelésre. Igaz, ez a szám júniushoz képest javult, a hivatalban töltött századik nap körüli eredménykampánynak volt tehát némi hatása.

A továbbra is magas elutasítás azonban mutatja, hogy a kormányfő kezei meg vannak kötve. Dacára minden kommunikációs erőfeszítésnek, bizalmat nem tudott szerezni a választóktól.

A baloldal válságát és a baloldaliak elbizonytalanodását mutatja a határon túli magyarsághoz való tanácstalan MSZP-s viszony. Az öt évvel ezelőtti merev elutasítás mára a külhoni állampolgárság elfogadásává szelídült. Míg 2004-ben a népszavazáson fej fej melletti eredmény született, ma már az összes megkérdezett 68 százaléka támogatná a kettős állampolgárság bevezetését. Sőt, a szocialista párt támogatóinak 38 százaléka is igennel voksolna.

Érdekesség és újabb bizonyíték a Jobbik-szimpatizánsok sokszínűségére, hogy csak 75 százalékuk adna magyar állampolgárságot a határon túliaknak, miközben a fideszesek 87 százaléka vállal szolidaritást. Ezek alapján kissé más színben tűnik fel a Jobbik "Magyarország a magyaroké" jelszava.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×