INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nem csúszik két évet a csepeli szennyvíztisztító átadása

Infostart / InfoRádió
A sajtóhírekkel ellentétben nem csúszik két évet a csepeli központi szennyvíztisztító beruházás; az eredeti terveknek megfelelően 2010 végéig üzembe áll, pusztán a kiegészítő projektelemek határidejét csúsztatnák 2012-ig - mondta Demszky Gábor főpolgármester kedden egy sajtótájékoztatón.

A főpolgármester szerint a főváros csak az új projektelemek elkészülésének határidejét szeretné 2012-re kitolni, a beruházás eredeti elemei továbbra is a vállalt 2010-es határidővel valósulnának meg. Ennek megfelelően a központi szennyvíztisztító telep és a hozzá tartózó egyéb létesítmények idén szeptemberre elkészülnek.

A projekt határidejének meghosszabbítására azért van szükség, hogy az unió által szabálytalan közbeszerzések miatt megvont 40 millió eurót, illetve a közbeszerzések során megtakarított 63 millió eurót új projektelemekre fordíthassák.

Az eredeti költségvetésből fennmaradó megtakarításokkal együtt összesen 168 millió euró sorsa függ attól, hogy az Európai Unió hozzájárul-e a második ütem befejezési határidejének kétéves meghosszabbításához - részletezte Demszky Gábor.

A nagyberuházás eredetileg tervezett létesítményeit ez a változás nem érinti, az új szennyvíztisztító rendszer egyéves próbaüzemi működése idén szeptember közepén elkezdődik és egy évig tart majd - hangsúlyozta.

A projekt második ütemében így egyebek között tehermentesítő gyűjtőcsatornákat építenek, környezetvédelmi monitoring eszközöket szereznek be és terveket dolgoznak ki a szennyvíziszap elhelyezésére, amely még nem megoldott véglegesen - derült ki a sajtótájékoztatón.

A hamarosan kezdődő próbaüzem során keletkező szennyvíziszapot elszállítják, erre már három cég is pályázott, de győztest még nem hirdettek.

Hanganyag: Szabó Gergõ

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk