eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma

Megemlékezést tartottak a zsidó mártírok emlékére Budapesten

Megemlékezést tartottak a II. világháború magyar zsidó mártírjainak budapesti, Wesselényi utcai emlékművénél az Emanuel Alapítvány rendezésében vasárnap.

"Már rombol a gyűlölködők hada" - mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, az alapítvány titkára a Dohány utcai zsinagóga mögötti emlékparkban.

Arról beszélt, hogy "sokak felelőtlen magatartása" nem teheti felhőtlenné a megemlékezést. "Pontosan tudjuk, hogy a szürke tömegek szívét hogyan mételyezik meg"- mondta, hozzátéve: "amit a hangyák szétrágtak, már nem hozhatja helyre semmi", ezért "időben kell intézkedést tenni, mert a végén nem marad semmi".

A II. világháború végén magyar zsidókat mentőkről szólva elmondta, hogy soha nem felejtjük el azokat, akiknek az életben maradásunkat köszönhetjük. Külön kiemelte Sztehlo Gábor evangélikus lelkészt, aki zsidók százait mentette meg, és az idén lenne százéves.

A holokauszt magyarországi áldozatának emlékére rendezett ünnepségen Deutsch László főrabbi felidézte a magyarországi zsidóság sorsát az első zsidótörvénytől a holokausztig. Beszédében hangsúlyozta, hogy "emlékeznünk kell, mert ha nem ezt tennénk, azokat segítenénk, akik tagadják a holokausztot". Végül annak a reménynek adott hangot, hogy "békességben és nyugalomban élhessünk, hogy ne kelljen félni az ordas eszméktől".

A beszédek elhangzása után hat gyertyát gyújtottak meg a holokauszt 600 ezer magyarországi áldozata emlékére a mártírokra és a zsidómentőkre emlékeztető ezüstfánál.

A megemlékezésen részt vett a kormány részéről Gulyás Kálmán, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára, a Fidesz részéről Rónaszékiné Keresztes Mónika, az erzsébetvárosi választókerületi elnöke.
Az 1990-ben létrejött Emanuel Alapítvány - amelynek célja a zsidó kultúra, oktatás segítése - minden évben július első vasárnapján megemlékezést tart a holokauszt áldozataira emlékezve.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×