eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orosz anyanyelvű politikus lett Riga polgármestere

Orosz anyanyelvű politikust választottak meg szerdán a lett főváros, Riga polgármesterévé; még nem volt rá példa Lettországban, hogy egy orosz kisebbséghez tartozó politikusnak ilyen magas politikai hivatalt sikerüljön elnyernie a balti országban.

Nils Usakov áll a Harmónia Központ elnevezésű gyűjtőpárt élén, amely 26 helyet szerzett a 60-ból a rigai városi tanácsban, a június eleji helyhatósági választásokon.

A pártot a politikai ellenfelek csak "oroszpártként" emlegették. Noha Rigában többségben vannak az oroszok, sokuknak nincs választójoga, mert a Szovjetunió megszűnése óta máig nem szerezték meg a lett állampolgárságot.

Usakov pártja azonban sok lett szavazó voksát is begyűjtötte. Először fordult elő, hogy a választási kampányban nem a nemzetiségi kérdés állt a középpontban; a gazdasági válság előidézte nehézségek közepette szociális témákról esett a legtöbb szó.

Nils Usakov szülei még a szovjet időkben költöztek Rigába. A 33 éves politikus csak Lettország 1990. márciusi függetlenné válása után tanult meg lettül, s mindössze tíz éve állampolgára a balti országnak. Társadalomtudományokat és újságírást tanult Lettországban és Dániában; orosz és lett sajtóorgánumoknak dolgozott, mielőtt politikai pályára lépett.

Szociáldemokrataként határozza meg magát; szembefordult a szociális kiadások lefaragásával - ez a gazdasági válság miatt vált szükségessé Lettországban -, egyenesen "bűnnek" nevezte a nyugdíjak közelmúltbeli megkurtítását.

Polgármesterré választását egy keresztény-populista pártszövetségnek köszönheti. Ennek vezetője, Ainars Slesers korábbi közlekedési miniszter szintén polgármesteri álmokat dédelgetett, mégis beérte a polgármester-helyettességgel. A gazdasági ügyek intézése az ő reszortja lesz; egyesek szerint Usakov csak a cégér, valójában Slesers kezében lesz a gyeplő a polgármesteri hivatalban.

Usakov pártjának győzelme azonban mindenképpen jelentős lépés a lettországi orosz anyanyelvű kisebbség politikai részvétele szempontjából. Megfigyelők szerint ugyanis ezzel "szalonképessé" váltak az orosz nyelvű pártok Lettországban. Usakov ugyanígy látja: a jövő ősszel esedékes parlamenti választások után "biztosan kormánypárt leszünk" - mondta bizakodva Riga első orosz anyanyelvű polgármestere.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×