eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tölgyessy: Az MSZP jobban ragaszkodik majd a hatalomhoz, mint eddig

Az európai parlamenti választások egyértelmű győztese a Jobbik, a vasárnapi eredmény pedig átrendezheti akár a teljes magyar pártszerkezetet is - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az alkotmányjogász szerint a kétszereplős jobboldal a rendkívül súlyos vereség ellenére is növelheti az MSZP hatalmon maradásának esélyét, szűkíti viszont a Fidesz mozgásterét, amely elsöprő győzelmével sem kezdhet nagyobb megmozdulásokba, mert ezzel a Jobbikot erősítené.

Az európai parlamenti választásokon nagyon fontos eredmény született, ami akár az egész magyar pártszerkezetet átrendezheti, a részvétel pedig kifejezetten magas volt, az eredményt erre hivatkozva bagatellizálni nem lehet - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az nem volt váratlan, hogy a választók vasárnap alaposan beszóltak a politikának, de ez döntően a Jobbikra adott szavazatokban jelentkezett, a voksolás igazi győztese így a szélsőjobboldali párt lett, miközben egyértelműen megbukott a Fidesz "egy a tábor, egy a zászló" politikája - mondja az alkotmányjogász. Arra is figyelmeztet, hogy a Jobbik majdnem 15 százaléknyi szavazójának kevés köze van a radikális jobboldalhoz, a párt ott szerepelt nagyon jól, ahol magas a cigány lakosság aránya, és döntően az MSZP-től vette el a szavazókat, azaz nem egyértelmű, hogy radikális szavazókat tudhat maga mögött.

Ezt mutatják egyébként a számok is: Komárom-Esztergomban például, ahol roma lakosság aránya kicsi, a szocialisták 20 százalék fölötti eredményt hoztak, míg Szabolcs-Szatmárban, ahol a roma lakosság aránya magas, nagyon kevés MSZP-szavazat volt. A kormány politikája szűk 20 százalékot kapott, ami - ha az MDF-et nem is tudjuk hova tenni - azt jelenti, hogy példátlanul magas, 70 százalék fölötti az elutasítás aránya - mondja Tölgyessy. A Jobbik szereplése ugyanakkor megerősítette az MSZP mozgásterét, miközben a Fideszét leszűkítette, a legnagyobb ellenzéki párt ugyanis most nem kezdhet bele nagyobb megmozdulásokba, mert ezzel a Jobbik politikáját erősítené.

MSZP: a kétszereplős jobboldal növeli az esélyt a hatalmon maradásra

Tölgyessy Péter úgy látja: az MSZP a vasárnapi választások után jobban ragaszkodik majd a hatalomhoz, mint eddig. Erre azért is érezhet felhatalmazást, mert a Bajnai-kormány valóban nagy dolgokat ért el, olyan, eddig tabunak számító kérdésekhez nyúlt hozzá, mint például a 13. havi nyugdíj, az ország pedig most finanszírozhatóbb, mint öt hónapja, de most olyan új döntések kellenek, amelyekhez Tölgyessy Péter szerint már kevés az erő, és ezek után nagyon nehéz lesz kormányozni. Az ugyanakkor, hogy a jobboldalon két ellenfél áll, növeli az MSZP esélyét a hatalmon maradásra, igaz, teszi hozzá, a választók érezhetik úgy is, hogy az MSZP még nem kapott elég nagy pofont. Bár egy parlamenti választás ennél magasabb részvételt hozott volna, a most távolmaradók közt pedig inkább a baloldaliak voltak többségben, azaz az MSZP-nek vannak még tartalékai, a baloldalnak a javuláshoz mindenképp új emberekre, esetleg új pártokra van szükség - mondja Tölgyessy Péter.

Megbukott a Fidesz "egy a tábor, egy a zászló" politikája

A Jobbik majdnem 15 százalékával a Fidesz 1998 óta követett politikája óriási kudarcot vallott - mondja az alkotmányjogász. A veszélyt a párt már korábban is érezhette, nem véletlen, hogy az MSZP-t rutinszerűen gyalázta a kampány során, igazi szenvedély pedig csak akkor mutatkozott, ha a Jobbikon próbált ütni. A Jobbik mostani szereplése jócskán leszűkítette a Fidesz mozgásterét, a legnagyobb ellenzéki párt ugyanis most nem kezdhet bele nagyobb megmozdulásokba, mert ezzel a Jobbik politikáját erősítené. Az alkotmányjogász hozzáteszi azt is, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, a Jobbik belőle is nagyokat haraphat.

SZDSZ: megsemmisítő vereség

A SZDSZ megsemmisítő vereséget szenvedett, van megye, ahol alig egy százalékot kapott, ebből visszajönni pedig nagyon nehéz - értékelt az alkotmányjogász. Egyértelmű, hogy a magyar valóságnak az a kerete, amit az SZDSZ képvisel, megbukott, ám az SZDSZ értelmisége nem tud más politikát folytatni. Megoldást az SZDSZ-nél Tölgyessy szerint az hozhatna, ha megtalálnák azt a keretet, ahol a cigánykérdést érdemben meg lehet beszélni.

MDF: egy helyben topogás

Az MDF vasárnapi eredménye azt jelenti, hogy Dávid Ibolya maradhat - mondja Tölgyessy. Ez a kiesést jelző jóslatokhoz képest ugyan siker, de a Fórum pontosan azt az eredmény érte el, amit öt éve, egy jottányit sem lépett előre. A Bokros-trükk egyébként bevált, a gazdasági szakember megjelenése a pártnak egyértelműen többletszavazatokat hozott - teszi hozzá az alkotmányjogász.

Jobbik: balról is jöttek szavazók

A Jobbik sikerét Tölgyessy azzal magyarázza, hogy mára elfáradt a politikai elit, a párt pedig sok emberrel el tudta hitetni, hogy megjelent egy olyan erő, amelyik nem sározódott be az elmúlt húsz évben, és felvetette a sokáig lappangó cigánykérdést, ami balról is sok szavazót hozott a pártnak. Tölgyessy ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a Jobbiknak nagyon nem kedvez a magyar választási rendszer: a második fordulóban szavazói nagy része a Fideszhez menne, vagy otthon maradna, így mandátumszáma a mostani fele lenne.

Valódi kérdésekre valódi válaszok kellenek

A Jobbik megerősödésre érdemben kell tudni válaszolni - hangsúlyozza Tölgyessy. Lehet a három mandátumot bagatellizálni, lehet tovább fenyegetőzni azzal, hogy jönnek a fasiszták, de mindkettő hibás reakció lenne - hívja fel a figyelmet. A magyar társadalom az elmúlt 20 évet igazságtalannak találja, a cigányság kérdése pedig létező, súlyos kérdés, amihez eddig még a szavakat sem sikerült megtalálni. Az igazi feladat most ezekre a kérdésekre valódi válaszokat találni, ha ezek a válaszok nem születnek meg, a Jobbik tovább menetel majd.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×