eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Állami támogatás Ficsor Ádám családjának

Amióta Ficsor Ádám, a válságkormány titokminisztere 2004-ben elfoglalta az agrártárca szakállamtitkári titkárságvezetői posztját, családja jelentős állami támogatásokhoz juthatott birtokain keresztül - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy a család birtokában álló mintegy 33 hektáros területen ültetvénytelepítésre és -felújításra több tízmillió forintos állami támogatást ítéltek meg.

A 33 hektárból 11 hektár gyümölcsös Sátoraljaújhely határában található. A többi 22 hektár, smelyen szőlőskertek állnak, sátoraljaújhelyi, olaszliszkai és sárazsadányi külterületeken helyezkedik el. A lap meg nem nevezett informátorainak közlése szerint a Ficsor család 2004 óta a 22 hektárnyi szőlő esetében pályázott ültetvénytelepítési és szerkezetátalakítási forrásokra is. A szakértők számítása szerint erre több mint 90 millió forintot kaphattak a pályázatokat elbíráló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), miközben ezen ültetvények a lap által megkérdezett, az agráriumban jártas informátorok szerint a mai napig nem felelnek meg a pályázati kiírásban meghatározott szakmai kritériumoknak.

A Népszabadság úgy tudja, hogy mégis lesz nyomozás a Megyeri híd körül kipattant botrányban. Bár korábban - más-más indokkal - a BRFK, majd a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága egyaránt elutasította, hogy eljárást indítson a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezet-gyártó Zrt. ki nem fizetett kisvállalkozóinak ügyében, a Fővárosi Főügyészség április 15-én kelt határozatában úgy döntött: a BRFK-nak mégis nyomoznia kell. A döntés a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda panasza nyomán született. Magyar György a lapnak elmondta, hogy 24 kisvállalkozó képviseletében tett feljelentést az év elején a BRFK-n csalás gyanújával, miután a hídépítésen munkájukat hibátlanul elvégző alvállalkozók hiába várták a pénzüket. Több cég csődbe ment, nem egy vállalkozónak már a házát is elárverezték.

A Világgazdaság arról ír, hogy a válság közepette is akadnak olyan cégek, amelyek új munkahelyeket tudnak teremteni. A Tesco például a napokban közölte, hogy világszerte 26 ezer új állást hoz létre, mivel csaknem egymillió négyzetméternyi összterületű új üzletet kíván nyitni. A hipermarketek egyrészt azért tudnak most is nagy ütemben új alkalmazottakat felvenni, mert a válság az élelmiszer-kereskedelmet viszonylag kevéssé érinti. Másrészt pedig azért, mert világszerte folytatódik a nagy üzletláncok térnyerése a kisebb boltok rovására. Egy másik nagy munkahely-teremtő ágazat az energiaipar, ám tömegesen jönnek létre új állások a számítástechnika vagy a távközlés gyorsan fejlődő területein is. Mindezek dacára a világon ezekben a hónapokban sokkal jellemzőbbek az elbocsátások, mint a létszámbővítések - az új munkaerőt felvevő cégek inkább a szabályt erősítő kivételnek számítanak.

A Napi Gazdaság cikkében arról lehet olvasni, hogy a FIAT átveszi az Opelt. Az erről szóló szándéknyilatkozatot a Spiegel információi szerint akár már csütörtökön aláírhatják. Az Opel európai munkavállalói képviseletei a FIAT beszállása ellen vannak, mivel elbocsátásoktól tartanak. A bejelentés váratlan volt, hiszen hétfőn még arról szóltak a hírek, hogy összesen hat társaság érdeklődik a túlélésért küzdő Opelért, a csőd szélén álló amerikai General Motors (GM) leányvállalatáért, és a hatból csupán két érdeklődő érkezett a járműiparból, de egyik sem a FIAT. A szakszervezeti vezető attól tart, hogy a FIAT legkésőbb a német választások után tömeges elbocsátásokba kezdene. Ugyancsak csütörtöki bejelentés szerint az olasz FIAT-csoport 410 millió euró veszteséget szenvedett el az idei első negyedévben, adóssága pedig több mint félmilliárd euróval növekedett. Az Opel felvásárlásáról szóló csütörtöki híreket nem kommentálta a FIAT, egy közleményben viszont jelezte, hogy az amerikai Chryslerrel való szövetségről intenzív tárgyalásokat folytatnak és a remények szerint április 30-ig megállapodást kötnek a washingtoni kormánnyal és a csőd szélén álló detroiti gyár hitelezőivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×