eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Balázs Péter: Szégyennek számít Magyarországgal egy hajóban evezni

A külügyminiszter nem újítja fel és nem képviseli Brüsszelben a volt kormányfő EU-s javaslatait, amelyben Gyurcsány Ferenc mentőcsomagot kért a közép-kelet-európai országoknak. Balázs Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az EU-ban nem szokás külső és belső egyeztetés nélkül színre lépni egy új ötlettel. A kisebbségpolitikával kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországnak felelősséggel kell foglalkoznia a határon túli magyarok sorsával.

Gyurcsány Ferenc márciusban a brüsszeli uniós csúcson a közép-kelet-európai térségnek nyújtandó egységes uniós támogatásért lobbizott. Törekvését nemcsak Nyugat-Európa ellenezte, hanem a térségünk többi országa sem értett vele egyet. Erről a tervezetről a Bajnai-kormány külügyminisztere az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: egészen biztosan nem újítják fel, mert úgy véli, egyeztetés nélkül tették le az asztalra.

Balázs Péter hangsúlyozta: az Európai Unióban úgy kell fellépni, hogy előre meg kell szervezni a támogatást. Ilyen szempontból nem volt sikeres Gyurcsány Ferenc akciója, és valószínűleg a mentőcsomag összege (közel 180 milliárd euró) is túlzó volt, és megijesztette azokat az országokat, amelyektől a segítséget várnánk - tette hozzá.

Magyarország első uniós biztosa úgy látja: a Gyurcsány-kormány helyzetét nehezítette az is Brüsszelben, hogy olyan helyzet alakult ki, amelyben Magyarországgal egy hajóban evezni szégyennek számított. Jó lenne, ha ez megfordulna, és megint dicsőség lenne a mi barátunknak és támogatónknak lenni - mondta.

Erőteljes politika a kisebbségek védelmében

A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy ijesztőnek tartja a szlovák anyanyelvtörvényt. Úgy véli: a diplomáciai lépésekkel emlékeztetni kell a szlovák felet a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó normákra.

Hangsúlyozta: a kisebbségek védelmében erőteljes politikát kíván képviselni. Mi anyaországa vagyunk a magyar kisebbségnek, az emigrációnak - ez kötelez bennünket arra, hogy felelősséggel foglalkozzunk a határon túl élő magyarok sorsával, és legyünk segítségükre, ha ezt igénylik - tette hozzá.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×