eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A válságkezelés a megújult kancellária feladata

A válságkezelés irányítása lesz a fő feladata a megújult kancelláriának - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter. Molnár Csaba azt mondta, nagy hangsúlyt fektetnek a gyorsaságra, a határidők betartására és az utólagos ellenőrzésre. Mindezekre külön intézmények is létrejönnek. Veres János volt pénzügyminiszter a keleti gazdasági kapcsolatokért felel majd.

Kevesebb államtitkárral, alacsonyabb fizetésekkel és kisebb munkakörrel működik tovább a Miniszterelnöki Hivatal - jelentette be a kancelláriát irányító miniszter. Molnár Csaba elmondta, a tudománypolitika a gazdasági tárcához, az Új rend és Szabadság program az igazságügyi tárcához kerül, a nemzetpolitikáért pedig ezentúl Kiss Péter tárca nélküli miniszter felel majd.

"Olyan kancelláriát hoztunk létre az elmúlt egy hétben, ami a fő feladatával foglalkozik, a válságkezelés központi koordinációjával. Kiemelt figyelmet fordítunk a döntések utólagos ellenőrzésére. Nagyon kegyetlen szigorúsággal fogjuk betartatni a határidőket. Elvárjuk valamennyi minisztériumtól, hogy a válságkezeléssel kapcsolatos feladataikat jó minőségben, határidőre végezzék el" - fogalmazott.

A legszűkebb kormányzati tanácsadó testület, a Kormánykabinet a jövőben kizárólag a válságkezeléssel foglalkozik, a kabinet előterjesztéseinek előkészítésére és az utólagos ellenőrzésére pedig a kancellária létrehozza a Válságkezelő Programirodát, amit hegedűs Dóra vezet majd kormánybiztosként.

Molnár Csaba megismételte, 15 százalékkal csökken a miniszterek fizetése, az államtitkároknál pedig megszűnik az a lehetőség, hogy a kormányfő 30 százalékkal emelheti a járandóságukat. A tárcavezetők fizetése egyébként az elmúlt tíz évben a négyszeresére nőtt, a Medgyessy-kormány idején megduplázódott.

"Azok a kormánybiztosok, akik frakciók tagjai, társadalmi megbízatásban végzik a munkájukat. Suchman Tamás és Veres János kormánybiztosok a jövőben a teendőjüket javadalmazás nélkül látják el. Veres János a keleti gazdasági kapcsolatokért fog felelni" - jelentette ki.

A miniszter elmondta, hogy az eddigi hét helyett hat államtitkár dolgozik majd a kancellárián. Molnár Csaba munkáját Tordai Csaba közigazgatási és Ujhelyi István politikai államtitkár segíti. Mellettük ugyanilyen funkcióban dolgozik majd Szigetvári Viktor, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Baja Ferenc, aki az info-kommunikációért felel majd, valamint a két tárca nélküli miniszter segítője: Ivancsik Imre titkosszolgálati és Csizmár Gábor társadalompolitikai államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×