eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ferge: A Bajnai-csomag elveszi a szegények feje fölül a tetőt

Nem szabad hagyni, hogy a válság idején a családok elveszítsék a lakásukat, az uniós források átcsoportosításával pedig közmunkaprogramokat kell indítani - ezek a legfontosabb javaslatai Bajnai Gordon kormányfőnek az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodájának. Ferge Zsuzsa az InfoRádiónak elmondta: vissza kell vezetni a munkaerőpiacra azokat, akik évekre kiestek a munkából.

A legnagyobb tragédia, hogy kikapcsolják a közműveket, és a szegény családok elvesztik lakásukat - mondta az InfoRádiónak az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodájának vezetője.

A szervezet javaslatokat készített a Bajnai Gordon kormányfő által ismertetett intézkedési csomaghoz. Ferge Zsuzsa szerint az a legfontosabb, hogy a gyerekes szegény családokat nem lehessen utcára tenni, vagy úgy szétszakítani őket, hogy a gyerek állami gondozásba kerüljön.

A szegény családok lakáshoz jutása megoldatlan - hangoztatta a szociológus, aki szerint eddig a lakásépítési kedvezmény, vagyis a szocpol volt a megoldás számukra, de a kormány ezen is szigorítani akar. Ezzel kapcsolatban azt javasolják a kabinetnek, hogy a támogatás köré "építsen ki védelmet", és biztosítson több bérlakást.

Ha megszűnik a szocpol, és a kormány ajánl mellé más segítséget, akkor a szegény családok nem tudnak lakáshoz jutni - mondta a szakértő, aki azt is javasolja, hogy csoportosítsák át az uniós forrásokat közmunkaprogramokra. Hozzátette: mindig lesznek olyanok, akik nem szívesen dolgoznak, de meg kell találni annak a módját, hogyan lehet visszavezetni a munkaerőpiacra azokat, akik évekre kiestek a munkából.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×