eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Diákok, figyelem! Idén nagy kincs lesz a nyári munka!

Május-június közeledtével egyre több diák és hallgató keres nyári munkát. Idén azonban érdemes lehet korábban utánajárni a lehetőségeknek, nem csak azért, mert a legjobb munkák általában gyorsan elkelnek, de a munkaerő-piaci kilátások sem olyan rózsásak, mint ahogy azt megszoktuk.

Gyorséttermi, irodai, raktári teendők, csomagolás, árufeltöltés, pénztár, plakátragasztás, szórólapozás, címkézés, és még folytathatnánk a sort, hogy hány féle munkát vállalhat ma az a diák, aki gyorsan munkához szeretne jutni.

Kérdéses persze, hogy idén valóban olyan egyszerűen találnak-e majd munkát a diákok, vagy a létszámleépítések, létszámstopok, és egyéb költségcsökkentő lépések miatt az ilyen típusú kollegáktól is megválnak a cégek, pontosabban, fel sem veszik őket.

A fent említett munkákhoz vezető út legrövidebbike a különféle iskolaszövetkezeteken keresztül vezet, melyekből ma már több tucat található országszerte. A portfolio.hu megkérdezte a legnagyobbakat, tapasztalnak-e bármiféle változást a cégek munkaerő-keresletét illetően, és mit tanácsolnak az idén nyárra munkát vállalni igyekvők számára.

A megkérdezett 12 iskolaszövetkezetből összesen öttől kaptak választ kérdésekre, a vélemények azonban meglehetősen egybecsengtek: érdemes minél előbb felkeresni őket, ha valaki biztosra akar menni.

A 18 ezres taglétszámot is meghaladó MŰISZ Iskolaszövetkezetnél 3000-4000 az aktív diákok száma, akik nem csak nyáron, kampányszerűen keresnek munkát.

Mint elmondták: sajnálatos módon tapasztalható visszaesés a cégek érdeklődésében, de nyáron a szabadságolások miatt remélhetőleg a diákmunkára való igény nőni fog (...) mivel a karácsonyra való termelés már a júliusi, augusztusi hónapokban már elkezdődik.

500-tól 2500 forintos órabérig

A diákmunka iránti igény, vagyis a MÜISZ-nél megtalálható munkák nem ágazat-specifikusak, vagyis mindenfajta cég megtalálható a 300-400 partner között. Az elérhető legalacsonyabb bér bruttó 500 Ft/óra, bizonyos szakmai munkák esetében azonban akár az 1800-2000-2500 Ft/órát is lehet keresni; utóbbiaknál azonban speciális számítógépes programozási nyelv ismerete, szoftver ismerete, vegyészi tapasztalat, vagy estelegesen speciális, vagy magas szintű idegen nyelv ismerete szükséges.

Idén diákoknak a válság miatt azt javasolják, hogy már a májusi hónap közepétől kezdjenek el érdeklődni az ügyfélszolgálati irodákban.

Az elmúlt hónapokban hasonló csökkenésről adott számot a 8-10 ezer tagot számláló Pannon-Work Iskolaszövetkezet is. Náluk az aktív tagok száma 2500-3000 ezer közé tehető, akik többsége felsőoktatásban tanuló diák, mivel ők év közben is tudnak munkát vállalni, éppen ezért az ajánlatok többsége is nekik szól.

Kurdi Ferenc, az iskolaszövetkezet igazgatóságának tagja úgy vélekedett: hozzátette, az elmúlt évekhez hasonlóan, kemény munkát fog számukra jelenteni, hogy minél több diák számára szerezzenek munkalehetőséget, és a diákok részéről is nagyobb rohamra is készülnek, hiszen a családok döntő többségének anyagi lehetőségei a válság következtében kisebb-nagyobb mértékben beszűkültek.

A most állást kereső diákoknak ezért azt javasolja, hogy "ne válogassanak", mert az idén "nagy kincs" lesz a nyári munkalehetőség.Akadnak optimistább munkaközvetítők is!

A megkérdezett iskolaszövetkezetek között akadtak olyanok is, amelyek nem tapasztaltak visszaesést, vagy ha igen, nyárra már ismét forgalomemelkedést várnak. Ilyen például a Márton Áron Iskolaszövetkezet (MADS), ahol Guzsvány Szilveszter marketing és fejlesztési vezető elmondta: tavaly márciusban már tapasztaltak némi visszaesést a cégek érdeklődésében, azonban mostanra ez újra növekszik, mert a cégek újra felfedezték, hogy a diákmunka költséghatékony.

A Jobb Kezek Iskolaszövetkezet elnöke, Dienes Tibor szerint "néhány cégnél ugyan kevesebb a munka, de összességében minimális a visszaesés", nyáron a tavalyi érdeklődésre számítanak. Ennek ellenére a munkát keresőknek azt ajánlják, hogy "ne válogasson, hanem fogadja el ami van, mert az se lesz sokáig. Ha valaki nálunk akar nyáron dolgozni, az ráér 1-2 nappal korábban bejönni, mert nincs előre foglalás."

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója, Simon Balázs optimistán látja a jövőt, már nyáron sem számol visszaeséssel, sőt, hosszú távon növekedésre számít, "hiszen azon cégek, amelyek első körben a diákmunkát építik le, vissza fognak térni". A mostani kiesést is pótolni tudják, mivel sok cég még csak most, a leépítések idején fordulnak a rugalmasabb megoldások, így az iskolaszövetkezetek nyújtotta szolgáltatások felé.

Hogyan válhat valaki taggá?

A iskolaszövetkezetekbe való belépés előfeltétele általában egy nappali tagozatos iskolalátogatási igazolás, továbbá TAJ-szám, adóazonosító-szám, személyi igazolvány száma, bankszámlaszám, mellyel be kell fáradni az irodába és már meg is köthető a belépési szerződés.

Mivel iskolaszövetkezetről beszélünk, ezért a szövetkezeti törvény értelmében a tagoknak részjegyet kell jegyezniük, amit hívhatunk tagsági díjnak is. Ennek ára általában 500 - 2000 forint között mozog, melyet a szervezetből való kilépéskor visszafizetnek.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×