eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Merre forgott az SZDSZ szélkakasa?

Közös nevezőre jutott az SZDSZ és az MSZP a miniszterelnök-jelölt kérdésében. A liberálisok igent mondtak Bajnai Gordon jelölésére, bár korábban a gazdasági miniszter neve nem szerepelt azok között, akiket támogattak volna a szabad demokraták.

Miután Gyurcsány Ferenc előző vasárnap lemondott a miniszterelnökségről, a szabad demokraták a hétfői parlamenti ülésen már a mérleg nyelvét jelentették. A Fidesz, az MDF és a KDNP az előrehozott választásokat szorgalmazta, de Fodor Gábor liberális pártelnök parlamenti felszólalásában azt mondta, ennek még nem jött el az ideje.

Fodor Gábor ígéretet tett arra, hogy ha a szocialisták találnak egy nekik megfelelő miniszterelnök-jelöltet, akkor az új kormány élvezheti a liberálisok támogatását.

Először úgy tűnt, hogy Surányi György lehet az új miniszterelnök, őt az SZDSZ is támogatta volna. Az egykori jegybankelnök viszont azt a feltételt szabta, hogy csak akkor vállalja a felkérést, ha valamennyi parlamenti párt bizalmat szavaz neki. Mivel a Fidesztől ezt nem kapta meg, lemondott a jelöltségről. Fodor Gábor SZDSZ elnök ekkor Bokros Lajost javasolta a szocialistáknak.

A Horn-kormány pénzügyminiszter jelöltségére nemet, de Bajnai Gordon gazdasági tárcavezetőjére igent mondott az MSZP. A kérdés már csak az volt, a liberálisok tartják-e magukat a korábbi kijelentésükhöz, miszerint három miniszterelnök-jelöltet tudnak elképzelni. Hosszas egyeztetés után tegnap éjjel megszületett a döntés: az SZDSZ Bajnai Gordon mellé állt.

Az indoklás szerint a jelenlegi fejlesztési és gazdasági minisztere olyan programot képvisel, amellyel azonosulni tud az SZDSZ. Gyurcsány Ferenc lemondása óta Bajnai Gordonnal együtt összesen 20 név merült fel lehetséges miniszterelnökként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×