eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tölgyessy: A baloldal '56 óta nem volt ilyen nehéz helyzetben

Tölgyessy Péter politikai elemző szerint 1956 óta nem volt olyan nehéz helyzetben a magyar baloldal, mint most. A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy tavaly ilyenkor előrehozott választások esetén az MSZP még jó eséllyel elkerülhette volna a kétharmados vereséget. A további vergődés azonban folyamatosan ronthat helyzetén. Az elemző rámutatott arra is: egyelőre nincs miniszterelnök-jelöltje az országnak, hiszen Surányi György még nem mondott egyértelmű igent.

Ha még tavaly, a kisebbségi kormány létrejötte helyett az előrehozott választás mellett dönt a baloldal, azzal valószínűleg elkerülhette volna a kétharmados bukást, most azonban vergődésével egyre nagyobb az esély történelmi vereségére - mondta az InfoRádióban Tölgyessy Péter.

Szavai szerint a magyar baloldal '56 óta nem volt ilyen nehéz helyzetben. A rendszerváltás idején a közvélemény jobbára tisztelte a reformkommunistákat, a rendszerváltás bajaiért az ország jobbára Antall József kormányát tette felelőssé. Most azonban olyasmiért is Gyurcsány Ferencet és kabinetjét okolják emberek, amiért valójában a gazdasági világválság a felelős. Ráadásul, ha most "szakértői kormány" alakul, ennek döntéseit, az elkerülhetetlen megszorításokat továbbra is a baloldali kormánytöbbség szavazza meg majd a parlamentben hétről hétre.

A helyzetükön csak akkor javíthatnak a szocialisták és a szabad demokraták, ha felhagynak évtizedes civódásukkal, nem egymás ellenére, hanem együtt próbálják végre cselekvőképessé tenni újabb, immáron szakértői kormányukat. Tölgyessy Péter rámutatott: ha ez nem történik meg, esély van arra, hogy az új kormány menet közben roppan meg, egyelőre azonban még a kabinet indulása sem látható.

Előre tisztázni kell a feltételeket

A szakértő arra is rámutatott: az országnak reformokra van szüksége, a versenyképesség javításához ugyanis ez kell. A Gyurcsány Ferencet követő miniszterelnöknek ezért több fontos kérdést ki kell kötnie, még azelőtt, hogy elvállalja a jelölést, sőt feltételeit alá kell íratni az őt támogató pártokkal.

Előre tisztáznia kell, milyen megszorításokra van feltétlenül szükség. Miből tudja finanszírozni az új kormány a reformokat. Ebben minden bizonnyal benne lesznek olyan döntések, amelyeket eddig a szocialisták nagyon nem akartak, például a 13. havi nyugdíj eltörlése. "Ha e nélkül nekiindul a miniszterelnök-jelölt, és folytatódna a szerencsétlenkedés, azaz a legapróbb kérdéseken is maradna a civódás, annak minden korábbinál nagyobb bukás lehet a vége" - mutatott rá az elemző.

A szakértő hangsúlyozta azonban, ha marad az MSZP és az SZDSZ közötti vita, aligha lesz más kiút, mint az előrehozott választás. Tölgyessy Péter azt is egyértelművé tette, hogy az előrehozott választáson győztes politikai erőnek is fenn kellene tartania a költésvetés egyen-súlyát és ehhez elkerülhetetlenek a további megszorítások, de ehhez lenne egy hatalmas elő-nye: a biztos, friss állampolgári támogatás.

Az MDF és az SZDSZ is bekerülhet az Országgyűlésbe

Az elemző szerint az új parlamentbe mind az SZDSZ, mind az MDF bejuthat: bár a szabad demokraták esélye csekélyebb, a demokrata fórum azonban Bokros Lajossal valamelyest javított kilátásain. Azt azonban kiemelte: Bokros Lajos csak másodsorban közgazdász, elsősorban víziót kínáló próféta. Minél nagyobb a baj, az emberek annál inkább vágynak a megváltást ígérő vezetőre.

Tölgyessy Péter tart attól, hogy a radikális piaci reformok gazdaságunk jelenlegi kereslethiányos helyzetében csak szaporítanák az ország bajait. Ám - mint mondta, ha mégis "szakértő kormány" alakul, kifejezetten a közvélemény épülésére válna, ha Bokros Lajos szerepet kapna az új hatalomban, a közönség újra megtapasztalhatná mire képes sokak végső reménysége.
Még nincs új miniszterelnök

Tölgyessy Péter azt is elmondta: egyelőre nincs új miniszterelnöke Magyarországnak, hiszen Surányi György nem mondott egyértelmű igent a felkérésre. A volt jegybankelnöknek ráadásul feltételei is vannak, amiket nem teljesíthet a Fidesz, amely hosszú ideje hangoztatja, hogy előrehozott választásokat akar. Meglehet, a baloldal is jobban járna az előrehozott választásokkal, hiszen a vergődő kormány csak tovább ronthatja választói támogatottságát.

Mint mondta, bátor lépés volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy visszalépett, szándéka azonban nyilvánvalóan az volt: hogy stratégiai visszavonulása révén továbbra is ő maradhasson a baloldal vezére. A szakértő hozzátette: a Fidesz nem teheti meg, hogy a baloldal által támogatott "szakértő kormányfőhöz" ne úgy viszonyuljon, mint más baloldali miniszterelnökhöz, és ne követelje továbbra is az előrehozott választásokat.

A politikai elemző szerint Surányi György közgazdászként, szakemberként szeretne használni az országnak, és érthetően ki akar maradni a politikai adok-kapokból. Ezért is jelentette ki: csak a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatásával lehet működőképes egy válságkezelő kormány. Bokros Lajossal ellentétben Surányi sosem volt a doktriner megoldások híve, a magyar közgazdászok többségénél messze jobban megértette a magyar gazdasági modell bajainak sajátosságait.

Elfogadhatatlan feltételek


Ám a szakértő hangsúlyozta: a jelenlegi magyar politikai helyzetben képtelenség, hogy Surányi György vezetésével a nemzeti összefogás kormánya szülessen meg, amelyben valamelyest benne van a jobboldal is. A volt jegybankelnöknek lehetnének ugyanakkor olyan feltételei is, amelyeket a baloldalnak lesz nehéz elfogadni. Ezeket ugyan még nem vetette fel, de bármikor megteheti - fűzte hozzá.

Azonnal lépni kell ugyanis bizonyos kérdésekben, és olyan döntéseket kell meghozni, amelyeket eddig a szocialisták nagyon nem akartak - mondta Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint Surányi György józanul csak akkor vállalhatja el a miniszterelnökséget, ha összefoglal-ja, mit kell azonnal megtenni, amit aztán fegyelmezetten, minden nagyobb vita nélkül meg-szavaz a baloldal két pártja.

Gyurcsány sorsa is eldőlhet

Felmerül azonban a kérdés, hogy mi a jó az SZDSZ-nek abban, ha csak a kormányfő személye változik, a kormány programja és összetétele alig - mondta Tölgyessy Péter, aki rámutatott: kisebbségi kormányt már nem alakíthatnak a szocialisták, kizárólag a többségi támogatást bíró kabinet állhat fel a siker valamekkora reményével.

Egyelőre még igencsak kérdéses, hogy a baloldal két pártja talál-e olyan személyiséget, akit az emberek, a pénzpiacok elfogadnak az ország kormányfőjeként - magyarázta a politikai elemző, aki szerint Surányi György ilyen lehetne. A másik két jelölt már messze kevésbé az.

A szakértő szerint Gyurcsány Ferenc nem tudná dróton rángatni Surányi Györgyöt, ebbe pedig idővel akár a pártelnöki széke is megrendülhetne. A szocialistáknál a politika ugyanis jobbára a pénzosztásról szól, márpedig az erőforrások fölött döntően a miniszterelnök rendelkezik. A pártelnöknek nincs ilyen hatalma, ami idővel tovább gyengítheti egyébként is megrendült helyzetét - fűzte hozzá Tölgyessy Péter.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×