eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csökken-e a bűnözés, ha megváltozik a statisztika?

Újratanulják a kozmetikázást. Tüntetnek a bajba jutott adósok? Megelőzhetők lesznek az autoimmun betegségek. Címek a mai lapokból.

Attól, hogy megváltozott a statisztika, talán csökken a bűnözés? - teszi fel a kérdést mai számában a Népszabadság. Az egységes nyomozati és ügyészségi statisztikai rendszer januári módosítása miatt ugyanis csak a negyedév végén lesznek adatok a bűnözés alakulásáról. Az új rendszer nem titkolt célja, hogy elkerülje a statisztika kozmetikázását. Azt mindig is tudtuk, hogy a rendőrség, a vámőrség, de még az ügyészség is rendszerint úgynevezett kozmetikázást hajtott végre a statisztikai rendszerben. Ezért január elseje óta a bűnügyi statisztikákban már nem tesznek különbséget a felderített bűncselekmények között. Már csak azt rögzítik, hogy elfogták-e az elkövetőt, vagy sem.

A Magyar Nemzet mai számában azt olvashatjuk, hogy egyre több civil szervezet veszi fel a kesztyűt, hogy leszámoljon a pénzügyi kiszolgáltatottsággal. A lap felteszi a kérdést: tüntetnek a bajba jutott adósok? A bankoknak kellene kifizetni helyettünk a régi alacsonyabb és jelenlegi magasabb törlesztő részletek különbözetének a felét - állítja a Devizahitel Különbözet Károsultjainak Egyesülete. A civil szervezet szerdán adta át petícióját a bankszövetség elnökének, és Szili Katalin házelnöknek is eljuttatták azt. Ha nem kapnak elfogadható választ, emberek ezreit viszik az utcára. Devizahitel Különbözet Károsultjainak Egyesülete szerint hárommillió ember került nehéz helyzetbe a devizahitelek törlesztő részletének megemelkedése miatt. Az egyesület szerint a helyzetért nem csupán az ügyfelek a felelősek, a hitelek drágulásában a bankok is szerepet játszottak.

Az Index.hu írása szerint megelőzhetők lesznek az autoimmun betegségek. Molekuláris szinten vizsgálták meg a szervezetben történő elváltozásokat, mégpedig egereken még a betegség kialakulása előtt. Ezek a betegségek például a lupusz, azaz a bőrfekélyesedés, a reumás izületi gyulladás és a cukorbetegség mind annak a folyamatnak a része, amikor az immunrendszer a test saját sejtjeit támadja meg. A kutatók egereken tanulmányozták a lupusz megjelenését, és úgy tapasztalták, hogy már néhány héttel a biztosan felállítható klinikai diagnózis előtt érzékelhető volt a molekulák aktivitása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×