eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Alkotmányjogász: Sólyom csak a demokratikus működést védi

Sólyom László alkotmányos kötelessége volt, hogy véleményt mondjon a politikai válság megoldásáról - állítja az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Gulyás Gergelyt azután kerestük meg, hogy a köztársasági elnök kijelentette: előrehozott választásra lenne szükség. Az MSZP ezt a pártpolitikába való nagyon durva beavatkozásnak minősítette, és azzal vádolta meg az államfőt, hogy az túllépte a hatáskörét és a pártszimpátiája alapján nyilatkozott. Gulyás Gergely alkotmányjogász szerint azonban ez nem igaz.

Az alkotmány két fontos általános hatáskört rögzít: megtestesíti a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban, azt részben éppen a Sólyom László által vezetett Alkotmánybíróság dolgozta ki - mutatott rá az InfoRádióban Gulyás Gergely alkotmányjogász.

Sólyom László ráadásul nem először áll ki azon véleménye mellett, hogy amit most az MSZP és az SZDSZ kínál, az a legkevésbé demokratikus megoldás. A köztársasági elnök öt évvel ezelőtt, az Alkotmánybíróság elnökeként, Medgyessy Péter leváltásakor szintén felhívta a figyelmet arra, hogy olyan miniszterelnöke lesz az országnak, aki mögött nem áll közvetlen választói támogatás, csak nagyon közvetett.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az államfő jelen esetben is csak az államszervezet demokratikus működése felett őrködött, amikor kijelentette: előrehozott választásra lenne szükség.

Az MSZP a kijelentést a pártok csatározásába való durva beavatkozásként értékelte, mivel az álláspont egyezik a Fideszével, az alkotmányjogász szerint azonban az államfő csak jogkörét gyakorolta, és kiállt a demokratikus működés elvei mellett, függetlenül attól, hogy ez egyezik az egyik párt javaslatával és érdekével.

Gulyás Gergely arra is rámutatott: a szocialisták az elmúlt hét évben számos olyan intézményt támadtak, amelynek vezetőjét nem ők nevezték ki, vagy aki nem szimpatizál látványosan a kormánnyal. Ezek a minősítések azonban rombolják a jogállamot.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×