eur:
389.67
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lakner: Meglepő, hogy Gyurcsány nyilvánosságra hozta a jelöltek nevét

A Vision Consulting vezető elemzőjét, Lakner Zoltánt nem lepte meg, hogy az MSZP Glatz Ferencet, Surányi Györgyöt és Vértes Andrást jelölte miniszterelnöknek. Lakner viszont korainak tartja, hogy a párt elnöke már most nyilvánosságra hozta a jelöltek névsorát.

Nem tartja meglepőnek a Vision Consulting elemzője Gyurcsány Ferenc bejelentését, miszerint az MSZP Glatz Ferencet, Surányi Györgyöt és Vértes Andrást nevezi meg lehetséges miniszterelnök-jelöltnek. Lakner Zoltán szerint Vértes András személye sem meglepő, mert egy olyan elismert közgazdászról van szó, aki számos tudományos és kutatási eredménnyel rendelkezik.

Az elemző szerint inkább az a meglepő, hogy a kormányfő a tárgyalások ezen szakaszában tette közzé a jelöltek nevét. Úgy véli: Gyurcsány Ferenc azért jelentette be a jelölteket, hogy az SZDSZ-t nyílt állásfoglalásra késztesse. Mint emlékeztetett, korábban még a szabad demokraták a csütörtöki határidő megszabásával gyakoroltak nyomást a szocialistákra.

Lakner Zoltán a jelöltek kapcsán elmondta: a 2005-ös államfőválasztáskor, amikor Glatz Ferenc neve is felmerült mint lehetséges köztársasági elnök, az SZDSZ elfogadta volna az Akadémia egykori elnökét, bár tény, hogy nem "első helyen gondoltak rá". Surányi Györggyel is ki tudna egyezni a párt, Vértes András pedig a két jelölt között helyezkedik el az SZDSZ-nél - tette hozzá az elemző.

Beleillenek a koncepcióba


A Méltányosság Politikai Elemező Központ munkatársa szerint a névsor beleillik abba a koncepcióba, amelyet Gyurcsány Ferenc már múlt hét szombaton bejelentett: egy párton kívüli személy kell, aki képes megvalósítani a Reformszövetség elképzeléseit, így nemcsak az MSZP, hanem a szövetség programját támogató egyéb pártoknak is a miniszterelnöke lehet.

Antall Attila elképzelhetőnek tartja, hogy az SZDSZ és az MDF is támogatni tud a listából egy jelöltet.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×