eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fidesz: Erős kormány kell, az viszont csak választással jöhet létre

A Fidesz számára elvi és alapvető álláspont, hogy új kormány csak új választások után jöhet létre, és ugyanígy új miniszterelnököt is csak egy új választás után lehet jelölni - mondta az ellenzéki párt szóvivője az MTI-nek azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke kedden este bejelentette a miniszterelnök-jelölteket.

Szijjártó Péter leszögezte: a Fidesz álláspontja változatlan, és álláspontjuk független attól, hogy kiről van szó. A politikus megerősítette a Fidesz korábban már hangoztatott álláspontját, mely szerint új kormányt, új miniszterelnököt csak új választás nyomán lehet jelölni.

Magyarországnak erős kormány kell, erős kormány pedig csak választás nyomán jöhet létre - mondta Szijjártó Péter. "Különböző paktumokkal, mutyikkal összetákolt kormány - teljesen mindegy, hogy azt ki vezeti - gyenge, illegitim és átmeneti kormány" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy ha egy olyan kormány állna fel, ami a Fidesznek is megfelelne, akkor az már nem mutyi és nem gyenge kormány, hanem erős kormány lehetne, Szijjártó Péter úgy reagált: erős kormány csak választások útján jöhet létre.

Arra a kérdésre, hogy Glatz Ferenccel és Vértes Andrással Orbán Viktor pártelnök leül-e tárgyalni, a politikus azt mondta, egyikőjük sem kereste a Fideszt. Hozzátette: az érintettek ismerik a párt álláspontját.

Az MTI azon kérdésére, hogy a Fidesz megkeresi-e a két érintettet, Szijjártó Péter közölte: biztosan nem.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×