eur:
388.66
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A befektetők másképp néznek Magyarországra

Kezdenek különbséget tenni a befektetők Magyarország és a régió többi országa között, ennek is betudható, hogy az euró árfolyam csütörtökön 315 forint fölé emelkedett, a BUX-index pedig ötéves mélypontján járt - véli az Oriens pénzügyi tanácsadó vezető közgazdásza. Vojnits Tamás szerint kisebb a befektetői bizalom, emiatt a forint árfolyama akkor is romlik, amikor a régiós valuták árfolyama nem.

Már különbséget tesznek a befektetők Magyarország és a régió többi országa között - véli az Oriens vezető közgazdásza, aki azonban arra is rámutat: nem biztos, hogy mindez hosszú távon is így lesz.

Az azonban biztos, hogy a magyar gazdaságban lényeges változások nem történtek az elmúlt hónapokban, ehhez képest mégis zuhant a tőzsdeindex és a forint árfolyama is jelentősen romlott az elmúlt időszakban.

Hangsúlyozta: ha összevetjük hazánk és a térség többi államának jövedelemarányos adósságállományát, akkor a magyar messze a régiós átlag felett van, míg a gazdasági növekedésünkben rejlő potenciál jócskán alatta.

A devizatartalékaink pedig még most sem túl nagyok, annak ellenére, hogy ősszel nagy összegű nemzetközi hitelkerethez jutott az ország.

Fontossági sorrend

Válság idején elsődleges fontosságú a pénzügyi szektor stabilitása, ennek megingása ugyanis az egész gazdaságot magával ránthatja, és ennek a problémának a kiküszöbölése a legdrágább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×