eur:
388.93
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Draskovics: Értelmetlen rendszer, hogy a rendőrök nyugdíja magasabb a fizetésnél

Akár már április elsejétől plusz pénzt kaphatnak azok a rendőrök, akik legalább 25 éves szolgálati idővel rendelkeznek. Az igazságügyi és rendészeti minisztert az InfoRádiónak azt mondta: a pluszfizetésekre rendelkezésre áll a pénz. Draskovics Tibor értelmetlennek nevezte, hogy a 25 év szolgálati idő után magasabb nyugdíjat kapnak a rendőrök, mint amennyi a fizetésük lenne.

A tervek szerint már idén tavasztól pótlékot kapnak a legalább 25 éves szolgálati idővel rendelkező rendőrök függetlenül beosztásuktól, rendfokozatuktól és fizetésüktől - mondta az InfoRádiónak Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti miniszter kifejtette: aki már legalább 25 évet szolgált rendészeti szervnél, az havi 40 ezer, 30 év után havi 50 ezer, 35 év után pedig havi 60 ezer forint lesz a pótlék.

A tárcavezető szerint a lépéssel feloldják azt az ellentmondást, hogy sok rendőr esetében 25 éves szolgálat után a nyugdíj magasabb, mint a fizetés. Ez a rendszer tarthatatlan és értelmetlen, ám mindez a jogszabályok hibája, nem a rendőröké - tette hozzá.

Draskovics Tibor abban bízik, hogy a pótlék bevezetésével elvész a motiváció a rendőrök számára, hogy nyugdíjba menjenek a 25 éves szolgálat letelte után.

A tárcavezető szerint a szükséges pénz a költségvetési tartalékból rendelkezésre áll, és akár már áprilistól életbe léphet az intézkedés, ha ehhez egy miniszteri rendelet elegendő.

A szolgálati törvény kimondja: 25 év szolgálati jogviszony után, ha fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy a szolgálatot ellássa, vagy átszervezés miatt megszűnik a beosztása, nyugdíjba mehet a fegyveres szervek hivatásos állományú tagja. A gyakorlat nagyon elterjedté vált, és sok, negyvenes évei elején járó rendőr ment nyugdíjba. Éppen ezért nem véletlen, hogy a 45 ezer fős rendőrségen mindössze 350 rendőr életkora haladja meg az ötben évet. Ma egy rendőr átlagosan 131 ezer forint nyugdíjat kap.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×