eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A miniszter nem hallgat Gyurcsányra - közel négymilliót nyer rajta

Tavaly csaknem 60 millió forint jutalmat osztottak szét állami tisztségviselők között, annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő korábban a prémiumok visszautasítására kérte az állami cégek vezetőit. A miniszterelnök azt szerette volna elérni, hogy a válság miatt a cégvezetők vállaljanak szolidaritást a munkavállalókkal, de hiába, mert a jutalmaknak 99 százalékát felvették az érintettek.

A miniszterek, államtitkárok és tisztségviselők között tavaly 58 millió forintot osztottak szét. A miniszterek közül a legtöbbet, 3 millió 880 ezer forintot Szűcs Erika szociális és munkaügyi tárcavezető vihette haza - legalábbis a Miniszterelnöki Hivatal internetes oldalán közzétett adatok szerint. A politikus harminc év közszolgálatban eltöltött munkáért kapta a háromhavi fizetésének megfelelő összeget, igaz, a Blikk szerint csak 25 évet tevékenykedett a közszférában.

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője jubileumi juttatás címen 2 millió 592 ezer forint jutalomban részesült, Szekeres Imre honvédelmi miniszter pedig 1 millió 152 ezer forintot vehetett át. Az államtitkárok azonban jóval több pénzhez jutottak a miniszterekhez képest. A Pénzügyminisztérium szakállamtitkárának a munkáját, például, 6 millió 219 ezer forintos jutalommal díjazták.

Szintén a pénzügyi tárcánál van a ranglista 2., 3., és 4. helyezettje, sorban, Várfalvi István szakállamtitkár 5 millió 719 ezer forinttal, őt követi Kovács Álmos szakállamtitkár 5 millió 695 ezer forinttal, majd pedig Csáky Bernadett következik 4,6 millió forinttal.

A szociális tárca szakállamtitkárai is jól jártak. Herczog László munkáját 4 millió 840 ezer forinttal, Mészáros Miklós tevékenységét több mint 3 és fél millió forinttal honorálták. A Gazdasági Minisztériumban Garamhegyi Ábel szakállamtitkár kapott céljuttatásként csaknem 3 millió forintot, munkatársa Mészárosné Peredy Gabriella szakállamtitkár. szintén ezen a jogcímen. 2, 6 millió forintos jutalmat tehetett zsebre.

Dióssy László, a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára, 30 éves munkássága jutalmául 2 millió 693 ezer forintot kapott a fizetése mellé. A jutalmazások annak ellenére történtek, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő még tavaly októberben megkérte az állami cégvezetőket: ne vegyék fel a prémiumot, vagy a válság miatt fizessék vissza.

Az állami cégvezetők közül azonban rendkívül kevesen voltak szolidárisak, mindössze 7 millió forint érkezett a számlára. Ez a várt összegnek csupán az 1%-a. A miniszterelnök azt ígérte: nyilvánosságra hozzák azok nevét, akik nem fizetnek.

Ezen a linken az összes állami tisztségviselő jutalma megnézhető, noha kicsit időigényes:
http://www.meh.hu/kormany/allamivezetok/avjuttatasok20080508.html

A Fidesz felszólította a minisztereket és államtitkárokat, hogy azonnal fizessék vissza felvett jutalmukat. Balsai István, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy miközben tombol a válság, az emberek pedig egyre nehezebben élnek, a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok busás jutalmakat tesznek zsebre.

"Tavaly október vége, a miniszterelnök erre vonatkozó bejelentése óta egyetlen kormánytag sem kapott év végi jutalmat" - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×