eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Prőhle Gergely: Bíznunk kell a keresztény értékekben

Csendes együttlétre hívja az evangélikus egyház ma estére, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság áldozatainak temetése napjára, azokat az embereket, akiket elborzasztanak az elmúlt hónapok erőszakos cselekményei - mondta Prőhle Gergely. Az evangélikus egyház országos felügyelője szerint az országban kialakult bizalmatlanság egyenes következménye az agresszió, amely ellen az egyházaknak és civil szervezetnek is fel kell szólalniuk. A csendes együttlét a Deák téri evangélikus templomban lesz.

Csendes együttlétre hívja az evangélikus egyház a tatárszentgyörgyi áldozatok temetésének napján, kedd este hatra a Deák téri templomba azokat, akiket elborzasztanak az utóbbi idők eseményei. Az erőszak, ami elharapódzik, azok is tehetnek egyet s mást, akiket közvetlenül nem érint - mondta az egyház országos felügyelője, Prőhle Gergely az InfoRádiónak.

Mint mondta, szerinte nem csupán kriminológiai kérdésről van szó, és a bűnüldözés működéséről, a szociális problémákról, hanem bizalmi válság van kialakulóban, ami alapvetően meghatározza az emberek egymáshoz való viszonyát.

A felelősség - Prőhle Gergely úgy látja - sokrétű, és egyre inkább láthatóvá válik a "klasszikus következménynélküliség", ami állami vezetői kérdés is: mennyire tud rendet tartani az, aki erre demokratikusan felhatalmazást kapott. Ez a kijelentés - tette hozzá - nem csupán a mostani kormány kritikája, hiszen több évtizedes kérdésről van szó. Hogy a folyamatok visszaforduljanak, azért mindannyian felelősek vagyunk szerinte.

Bíznunk kellene a közös, zsidó-keresztény, európai civilizációs értékekben, amelyek sokáig jellemezték a magyar társadalmat - vélekedik a felügyelő.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×