eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem érkezett Magyarországra az akár májkárosodást is okozó szer

Akár halálos kimenetelű májkárosodást is okozhat a Fortodol elnevezésű étrend-kiegészítőben lévő nimesulid - mondta az InfoRádiónak Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója. Hozzátette, a termékből csak Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba szállítottak, ám az interneten keresztül Magyarországról is megrendelhető.

Nem érkezett Magyarországra a májkárosodást okozó szert tartalmazó étrend-kiegészítőből - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉbiH)

Szeitzné Szabó Mária a MÉbiH főigazgatója elmondta: Svédország az elmúlt napokban az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén keresztül (RASFF) azért riasztotta az Európai Bizottságot, mert egy importált étrend-kiegészítőben nem engedélyezett szert, nimesulidot mutattak ki.

A Fortodol nevű termékből Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba szállítottak. A termék tartós fogyasztása miatt bekövetkező májkárosodás következtében négy ember halt meg eddig. A hatóanyag az étrend-kiegészítő összetételében nem volt feltüntetve. A terméket a piacról kivonták.

A nimesulid egy nem szteroid gyulladáscsökkentő, amelynek szedésével összefüggésben több esetben fordult elő májkárosodás, ezért Írország 2007-ben felfüggesztette az ezen szert tartalmazó gyógyszerek engedélyezését.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) a teljes kontinensre kiterjedő tilalmat nem tartotta indokoltnak, de a kockázat csökkentése érdekében a szer használatának idejét korlátozta.

Annak ellenére, hogy a RASFF rendszeren keresztül érkezett információk szerint Magyarországra nem érkezett a termékből, a MÉbiH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az interneten keresztül az még mindig hozzáférhető, ezért ne rendeljenek belőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×