eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Fertőzésveszélynek vannak kitéve a határrendészek

A Független Rendőr Szakszervezet szerint a rendőrség határrendészei számára nem biztosítottak a megfelelő higiéniai körülmények a munkájukhoz.

Tarthatatlan közegészségügyi állapotok uralkodnak a rendőrség határrendészeti kirendeltségein a Független Rendőr Szakszervezet szerint, ezért a szakszervezet az országos tiszti főorvos azonnali intézkedését kezdeményezte - közölte Pongó Géza főtitkár hétfőn az MTI-vel.

A főtitkár közleménye emlékeztet rá: a rendőrség és határőrség integrációja következtében a schengeni határok védelmét is a rendőrség végzi. A határrendészek az illegálisan az országba érkező külföldiekkel szemben intézkednek: igazoltatást, kényszerintézkedést, esetenként testi kényszert, elfogást, ruházatátvizsgálást és kihallgatást kell végezniük.

Az intézkedések szakszerű lefolytatásához elkerülhetetlen a közvetlen testi kapcsolat kialakítása. Sajnálatos tény, hogy az illegálisan hazánkba érkező külföldi személyek között magas a fertőző megbetegedések száma, erre azonban legtöbbször csak az intézkedés befejezése után, az orvosi vizsgálat során derül fény - írta Pongó Géza.

Hozzátette: a határrendészek számára személyi védőfelszerelésként legfeljebb gumikesztyűt biztosít a munkáltató, bár azt sem minden esetben és sokszor nem megfelelő méretben. Elfogás esetén a zöldhatárról ugyanazon gépjárművel szállítják a határsértőket, amellyel a későbbiekben a határrendészek is utaznak.

A gépjárművek és a határsértők elhelyezésére szolgáló helyiségek fertőtlenítéséhez nem állnak rendelkezésre megfelelő vegyszerek, ezért kollégáink a háztartási tisztítószereket használják - írta.

Megjegyezte: a szakszervezeti tagok arról számoltak be, hogy az integráció előtt a tisztiorvosi hivatal szakképzett munkatársai fertőtlenítették a veszélyeztetett helyiségeket, ez a gyakorlat azonban a szervezetek összeolvadásával megszűnt.

A rendőrszakszervezet álláspontja szerint a határrendészeteken uralkodó közegészségügyi állapotok a rendőrség hivatásos állományú tagjai és családtagjaik egészségének védelmében azonnali intézkedéseket igényel, ezért kezdeményezték az országos tiszti főorvos intézkedését.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×