eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Euró: hét éve három-négy év múlva vezetjük be

Még idén lesz euró-céldátumunk - jelentette ki Veress János pénzügyminiszter a Nap-keltében. Az utóbbi időben a legtöbbször úgy nyilatkoztak a kormány tagjai: a válság miatt nem érdemes találgatásokba bocsátkozni a közös európai fizetőeszköz bevezetésének dátumáról. Gyurcsány Ferenc szerette volna, ha enyhítenek a csatlakozási feltételeken, és "nem kell előszobázni", de az EU nem kapható a dologra. Az eredeti, 2007-es célkitűzés mára jócskán kitolódott.

Az euró bevezetés céldátumát az év közepén, szeptember végén lehet kijelölni - jelentette ki a pénzügyminiszter hétfő reggel a Nap-keltében. A múlt héten Bajnai Gordon leszögezte: a jelenlegi helyzetben semmi biztosat nem mondhatunk ezzel kapcsolatban.

Az inforadio.hu összegyűjtötte, hogy eddig milyen céldátumokkal számolt Gyurcsány Ferenc és a korábbi kormányfők, miként változott az euró bevezetésének időpontja.

Ha a 2002-es tervek szerint haladnánk, már eurónk lenne. 2001-ben, még a Fidesz kormányzása alatt Járai Zsigmond jegybankelnök úgy nyilatkozott, akár 2006-ban 2007-ben is be tudnánk vezetni a közös fizetőeszközt. Orbán Viktor viszont a kampány alatt 2007-8-as csatlakozásról beszélt.

2002 szeptemberében a frissen kormányra került Medgyessy Péter arról értekezett, hogy a gazdaság jó állapotban van, így tartható az euró 2007-es bevezetése. Draskovics Tibor egy, az euró bevezetéséről tartott budapesti szakmai konferencián 2004 elején már azt mondta: a Pénzügyminisztériumban különböző programok készülnek, több lehetséges pályát vázolnak fel az euró 2008 és 2010 közötti bevezetésére.

Aztán 2004-ben, a ciklus felénél Gyurcsány Ferenc váltotta Medgyessyt a miniszterelnöki székben. A nyár végi hatalomátvétel után, októberben az új kormányfő már egy évvel kitolta a céldátumot. Mint mondta, nincs szükség megszorításokra, az euró 2008-ban bevezethető.

A 2005-ös konvergenciaprogram viszont már nem is tartalmazott céldátumot, a Gyurcsány-kormány akkoriban 2011-2013-as célsávot fogalmazott meg a belépés lehetséges idejeként.

Az MSZP 2006-os választási ígéretei közt viszont már 2010 szerepelt célként: eszerint 2008-ban teljesítettük volna az európai monetáris unióhoz történő csatlakozás egyensúlyi követelményeit. Júliusban Veres János, augusztusban Kuncze Gábor SZDSZ-elnök tett újra és újra hitet a 2010-es dátum mellett.

Gyurcsány Ferenc viszont ekkor már úgy vélekedett, 2008 és 2010 között helyreáll a gazdasági egyensúly, az eurót pedig ezután két éven belül, azaz 2010-12 közt lehet bevezetni. 2006 végén aztán úgy döntöttek, hazánk nem határozza meg pontosan, mikor fogja bevezetni az eurót.

2007 augusztusában még Simor András jegybankelnök is 2011-12 mellett érvelt, de szeptemberben már úgy vélte, a kormánynak és a jegybanknak nem feltétlenül kell szigorú euróbevezetési céldátumot meghatároznia. A jegybankelnök novemberben kijelentette: "addig nem sok értelme van céldátumot kitűzni az euró bevezetésére, amíg a jövőt biztosabban nem látjuk".

Tavaly július 7-én a kormány megtárgyalta és jóváhagyta a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság által készített Nemzeti Átállási Terv első változatát. Az átállási terv nem jelölt meg időpontot
(egyes elemzők már 2014-es bevezetéssel számoltak, de olyan is volt, aki 2018-as belépési dátumról beszélt).

Azóta többnyire arról esik szó, mikor jelentik be a céldátum tervét. Február 20-án Veres János úgy nyilatkozott az InfoRádiónak: idén szeretnénk belépni az euró előszobájának számító ERM-II rendszerbe.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×