eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Göncz lesz az MSZP EP-listavezetője - a nap hírei

Göncz Kinga külügyminiszter vezeti az MSZP európai parlamenti listáját, a politikus emiatt májusban lemond posztjáról. Az államfő az ország jövője szempontjából az egyik legfontosabb kérdésnek tartja a cigányság beilleszkedését. Romániában kényszerleszállást hajtott végre a Carpatair légitársaság gépe, senki nem sérült meg. A nap hírei 2009. február 28-án, szombaton.

Május elsején lemond posztjáról Göncz Kinga külügyminiszter, mert ő vezeti az MSZP európai parlamenti listáját. Ezt Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, kormányfő jelentette be a párt választmányi ülésén. Szólt arról is, hogy a listavezető személyéről egyhangú döntés született és a tervek szerint április 20-án jelöl majd új külügyminisztert. A testület és az országos elnökség által készített 66 fős listán Göncz Kinga után Herczog Edit és Gurmai Zita szerepel. Õket Tabajdi Csaba, Hegyi Gyula, Fazakas Szabolcs, valamint két új induló, Cserey Gyula és Kökény Mihály követi. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti listáját Schmitt Pál vezeti, az SZDSZ-ét pedig Szent-Iványi István. Az MDF Bokros Lajos volt pénzügyminisztert kérte fel listavezetőnek, ő az Index információi szerint jövő vasárnap dönt az ügyben.

Az ország jövője szempontjából az egyik legfontosabb kérdésnek tartja a cigányság beilleszkedését a köztársasági elnök. Sólyom László a Népszabadságnak adott interjúban úgy fogalmazott: az integráció nem jelenthet beolvasztást, ugyanakkor a kisebbségnek el kell fogadnia az ország jogi és erkölcsi normáit. Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy a romák a válság vesztesei is lehetnek azzal, hogy rájuk hárul annak minden súlyos társadalmi feszültsége. Sólyom László szerint ezért fontos, hogy a politikai pártok ne szítsák tovább az ellentéteket felelőtlen nyilatkozataikkal.

Közös lépéseket sürgetett a gazdasági válság megoldására a vasárnapi brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt a német kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta: mielőbb egyetértésre kell jutni az új pénzpiaci szabályokról. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi gazdasági krízis egy átfogó pénzügyi válság után alakult ki. A kancellár szerint egy teljes mértékben átlátható és ellenőrizhető globális pénzügyi rendszerre van szükség. Berlini kormányzati források szerint vasárnap nem várható új, konkrét kelet-európai mentőcsomag elfogadása. Pénteken Gyurcsány Ferenc kormányfő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: 180 milliárd euró értékű, uniós alap létrehozását javasolja a brüsszeli tanácskozáson.

Nagy-Britanniában új, a bankokat felelősségteljes magatartásra ösztönző pénzügyi szabályozást javasolt a miniszterelnök. Gordon Brown a kormányzó Munkáspárt tisztségviselőinek bristoli konferenciáján úgy fogalmazott: a pénzintézetek eddigi működési gyakorlatának globális ellenőrzési rendszerrel kell véget vetni. A kormányfő úgy vélte: olyan gazdasági környezetet kell kialakítani, amely nem a bankok, hanem az ügyfelek érdekeit szolgálja, ezért minden országnak új szabályokat kell kidolgoznia a pénzintézetek számára. A miniszterelnök hozzátette: a jelenlegi pénzügyi válság miatt világszerte mintegy 100 millió ember került nehéz anyagi helyzetbe.

Romániában kényszerleszállást hajtott végre a Carpatair légitársaság gépe, miután a futómű hibája miatt nem tudott leereszkedni a temesvári repülőtéren. A SAAB 2000 típusú gép fedélzetén negyvenhét utas és a személyzet négy tagja tartózkodott, senki nem sérült meg. A gép egy fűvel borított részen ért földet, miután több mint egy órát körözött a levegőben.

Lengyelországban hárman meghaltak, amikor lezuhant egy Mi-24 típusú katonai helikopter. A légierő szóvivője azt mondta: a gépen öten utaztak, ketten könnyebben sérültek meg. A helikopter személyzete gyakorlórepülést végzett, mert afganisztáni kiküldetésre készült. A baleset okát egyelőre nem tudni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×