eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milyen lakást ne vegyünk 2009-ben?

A lakásvásárlás általában megfontolt döntés eredménye, sokan mégis később rájönnek, hogy nagy hibát követtek el. Ennek elkerülése érdekében ad tanácsot a portfolio.hu arra, hogy milyen lakást ne vegyünk 2009-ben, ha nem pusztán a lakhatási cél vezérel minket, hanem a befektetési célokat is figyelembe vesszük, és nyerni is szeretnénk az adott lakáson, vagy legalább nem akarunk veszíteni.

Természetesen kivételt jelenthetnek az alkalmi vételek, melyekhez rendkívül olcsón juthatunk hozzá. Egyedül a közvetlenül forgalmas utak mellett, és a nagyon rossz környéken található ingatlanoktól kellene mindenképp eltekinteni. Általánosságban pedig azt mondhatjuk, hogy lakásvásárláskor figyeljünk a szabályozási változásokra, így például az üdülőövezeti és ártér besorolásokra.

Panelok tiltólistán

Panellakások továbbra is tiltólistán szerepelnek, ahogy az idő telik, a házak egyre idősebbek lesznek, s egyre gyorsabban romlik az állapotuk. Emellett legnagyobb hátrányuknak befektetési szempontból, a valószínűsíthető jövőbeni reál, s sok esetben nominális árcsökkenés tekinthető, míg lakhatási szempontból a borzasztóan magas rezsiköltségek.

Bár köztudott, hogy a panellakások rezsije magas, a vásárlók jelentős százaléka az alacsonyabb ár miatt hajlamos elfelejtkezni erről a tényezőről, ezért a legjobban tesszük, ha az eladóktól elkérjük a január hónapra vonatkozó távhőszámlát.

Ha mégis panellakás mellett döntünk, akkor a természetesen jobb helyzetben lévő, már felújításon átesett épületekben található ingatlanokat érdemes választani vagy azokat, amelyek esetében a felújításra hamarosan (egy-két éven belül) sor kerül.

A felújított panelek piaca kezd egy kicsit elszakadni rosszabb állapotban lévő társaiktól, egyrészt, mert könnyebb értékesíthetőek, másrészt a két típus ára között egyre nagyobb a rés. Azonban vigyázzunk, az eladók gyakran hirdetik hamarosan felújításra kerülő lakásként ingatlanjukat, de sokan sok mindent terveznek. Csak elnyert pályázat esetén higgyünk ezekben, mindenképpen nézzünk utána.

Szerelemből ne vásároljunk!

"Szerelemlakást" az idei évben semmiképpen ne vásároljunk! Nem most van a meglátni és megvenni korszak. Ráadásul a gazdasági válság miatt az elkövetkező hónapokban többen kerülhetnek nehezebb pénzügyi helyzetbe, mikor nem tudják fizetni hiteleiket, s ingatlanjuk gyors értékesítésére kényszerülnek.2009-ben ennek hatására jelentősen kedvezőbb árakon lehet majd otthont vásárolni, ami ugyan a kínálati árakban nem feltétlenül mutatkozik majd meg, de jelentős alkukat köthetünk, hacsak nem ragaszkodunk mereven egy adott ingatlanhoz. Alku szempontból egyébként is célszerű lehet várni egy-két hónapot a lakásvásárlással.

Átlag alatti lakás

Szintén az igencsak meggondolandó vételek között vannak az átlaglakásoknál rosszabb helyzetben lévők. Átlagos alatti lehet egy lakás több ok miatt is: vagy rosszabb helyen van, nem jól megközelíthető, a környék is hagyhat kívánni valót maga után, vagy éppen az épület és a lakás állapota leromlott.

Ha a befektetési szempontokat is figyelembe vesszük a lakhatási célok mellett, akkor ne vásároljunk otthont vidéki kis településeken, főként a keleti országrészben, ugyanis ezeket később csak nehezen lehet értékesíteni, illetve valószínűleg nem érünk el számottevő hozamot befektetésünkön.

Ráadásul bizonyos településeken nehezebben juthatunk hitelhez is. Szintén rossz választás lehet Budapesten az a kerület vagy éppen agglomerációs település, ahol korlátlan a kínálat - itt ugyancsak az értékesíthetőség lehet kérdéses. Az átlag alatti lakások mellett szólhat azonban, ha jelentős fejlesztésre kerülhet sor a környéken, mondjuk, ott épül a Westend III.

Legyen újszerű!

Az újlakásokat jellemzően jó befektetésnek szoktuk tartani, itt sem árt azonban különbséget tenni a különböző fejlesztések között, s körültekintően választani a kínálatból. Például a nagy blokkokban, tömegtermékként épülő lakások néhány év múlva a panellakások feelingjét hozhatják vissza, így kevésbé kedveltek lehetnek.

Az új projektek esetében továbbá nem árt utána nézni a műszaki feltételeknek és az ingatlan minőségének is. Mivel az újlakás projektek közül a legtöbb leállt, ezért új kínálat nem nagyon kerül a piacra a közel jövőben, egyelőre a már épülő vagy megépült ingatlanok közül lehet csak válogatni.

A megdrágult fejlesztői költségek miatt, a jövőben elindításra kerülő projektek esetében a jelenleginél magasabb árfekvéssel kell majd számolni az újlakások esetében, ezért ebből a szempontból célszerű lehet most még alacsonyabb áron vásárolni. Ugyanakkor sok esetben a projektek "jó" lakásai már elkeltek, s nem biztos, hogy megéri a maradék mellett dönteni, ezek rosszabb elrendezése, vagy fekvése miatt.Érdemesebb lehet talán az újszerű lakások között körülnézni. Ráadásul a sok ütemből álló projektek első második ütemében most vásárlóknak arra kell számítani, hogy további fejlesztések hosszú időre leállhatnak, így csak később rendeződhet a megígért környék, park sorsa. Legyünk tekintettel arra, hogy a most rosszabb állapotban lévő szomszéd utca vagy üresen álló szomszéd telek a közeljövőben nem fog megújulni, sem beépülni.

25-35 éves családi házak

Ha befektetési szempontokat is igyekszünk figyelembe venni lakásvásárláskor, akkor a már jó néhány éve épült házakat sok esetben kerülni érdemes. Ha mégis egy ilyen mellett döntünk, akkor különösen figyeljünk a jó helyre és az adott ingatlan szerkezeti tulajdonságaira.

Ezen házak többsége ugyanis komoly meglepetéseket tartogathatnak, adott esetben szinte teljesen szét kell verni őket a felújítás során, és a szigetelésük is sokba kerülhet.

Hátrányuk, hogy még kellően újak ahhoz, hogy a benne lakó eladók, sok esetben érzelmi okokból is, a reálisnál magasabb árat szabjanak meg, túlértékelve az adott ingatlant. A 30, de főként az annál régebbi ingatlanok esetében célszerű szakember, statikus véleményét is kikérni, a csalódás elkerülése végett.

Forgalmas utak mellett

Kerüljük a forgalmas utak mellett épült ingatlanokat, a forgalom vélhetően nem fog csökkenni, inkább nőni. Vidékről felköltözők esetében különösen érdemes résen lenni a kiváló közlekedésű jelzővel illetett lakásoknál, ezek ugyanis gyakran túl közel vannak a forgalmas utakhoz.

Lehetőleg ne vasárnap, reggel nézzük meg a kiválasztott lakást, mondván, hogy csak hétvégén vagyunk otthon, elképzelhető ugyanis, hogy a tőlünk 300 méterre lévő raktárba hétköznap 100 teherautó is befut egy átlagos napon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×