eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ki hiszi el, hogy őszinte a korrupció elleni harc?

Politikai megegyezésre van szükség a pártfinanszírozás helyzetének tisztázásához - mondta az InfoRádiónak Fleck Zoltán jogszociológus a Global Integrity korrupciós kihívásokról készült jelentése kapcsán, amely szerint Magyarországon ez súlyos probléma. Fleck Zoltán arról is beszélt, hogy amíg a politikai elit nem mutat jó példát a korrupció terén, addig nem várható javulás.

Ha a korrupcióról van szó, nem lehet tudni, mennyire rossz a helyzet, de a kérdést vizsgáló nemzetközi szervezetek szerint Magyarország nem áll jól - mondta az InfoRádiónak Fleck Zoltán jogszociológus.

Hozzátette: a korrupció elleni harc folyamatosan napirenden van az igazságügyi minisztériumban és a kormányzatban, ám amíg a pártok nem tudnak megegyezni például a pártfinanszírozásról, az emberek nem fogják elhinni, hogy a küzdelem őszinte.

Az elit viselkedése fontos szerepet játszik a társadalom normakövetési gyakorlatában - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a pártfinanszírozás kérdésének szimbolikus szerepe van a korrupció elleni harcban.

"Az elit felelőssége lenne az, hogy először a saját portája előtt tegyen rendet" - jelentette ki a jogszociológus.

Átláthatatlan

A magyar igazságszolgáltatásról a legkevésbé sem mondható el, hogy átláthatóan működik - véli Fleck Zoltán a Transparency International korábbi kutatására hivatkozva. A szakértő az InfoRádiónak egy új, a Global Integrity által készített jelentése kapcsán elmondta: az egyik kiemelt probléma a fogalmazók és bírák kiválasztásának kérdése.

Nepotikus gyakorlat működik: nem a legjobbak kerülnek a kulcsposztokra, a jogalkalmazókat más szempontok alapján választják ki - magyarázta a jogszociológus.

Nem átlátható az eljárás, nem láthatók az elvek, nem lehet tudni, hogyan mérik a teljesítményeket, vagy, hogy mi a következményük a bírói hibáknak - mondta Fleck Zoltán. Amit a nemzetközi jelentés felsorol, csak a jéghegy csúcsa - fűzte hozzá.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×