eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Húszmilliárdot kér az országos rendőr-főkapitány

Húszmilliárdot kér fejlesztésre és létszámnövelésre az országos rendőr-főkapitány - értesült a Népszabadság. A miniszterelnök két hetet adott Bencze Józsefnek, hogy készítsen javaslatot arra vonatkozóan, milyen intézkedésekkel lehet hatékonyabbá tenni a rendőrséget.

Bencze Józsefnek nem kell kapkodnia a javaslatok elkészítésével, hiszen - egy, a lap birtokában lévő dokumentum szerint - az ORFK már tavaly augusztusban átadta az igazságügyi tárcának azt a koncepciót, amelyben kétezer új rendőr felvételére tesz javaslatot, kéri a körzeti megbízotti hálózat továbbfejlesztését, milliárdos technikai fejlesztést, a szerződéses rendőri szolgálat bevezetését, valamint a képzési rendszer gyökeres átalakítását. A koncepció ötszáz körzeti megbízott felvételére tett javaslatot, ami ugyanennyi új rendőri státusz létesítését jelentette volna már 2008-ban. További félezer új körzeti megbízotti státusz létrehozását javasolták 2009-re is - erre kétmilliárd forintot kértek. Az ORFK azt javasolja, hogy minden kistérségben állomásozzon egy-egy tizenöt fős bevetési egység, s ezek mobil rendőrőrsökként működjenek. Az egyetlen parancsnok és tizennégy beosztottja folyamatosan a terepen lenne. A mobil egységek létrehozása háromszáz fős létszámfejlesztést igényel.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon és Észtországban számíthatnak legkevésbé arra az emberek, hogy ötvenéves koruk után még hosszú ideig élnek majd egészségesen. A világ egyik legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet nemrég közölt egy kutatást, amelyből kiderült: míg egy dán férfi ötvenedik életéve betöltésekor átlagosan további 28,3 év megélésére számíthat, s ebből várhatóan 23,64-et egészségben tölt majd, addig egy ugyanilyen idős magyar társa az átlagosan hátralévő 22,7 évéből csak 10,78-ot él meg tartós betegség nélkül. Ez azt jelenti, hogy nagy eséllyel már a most érvényes nyugdíjkorhatár - 62 év - elérése előtt állandó betegséggel küzd majd. Ezzel az eredménnyel hazánk az Európai Unió vizsgált 25 tagországa - a legutóbb csatlakozott Románia és Bulgária nem szerepel a kutatásban - közül az utolsó előtti helyen áll. A rangsorban csak az észtek vannak mögöttünk. A balti államban egy azonos életkorú polgár további 22,42 év megélésére számíthat, amelyből átlagosan mindössze 9,1 telik majd egészségben.

Az index.hu úgy értesült, hogy a VII. kerületi teljes kereszténydemokrata frakció és egyetlen fideszes képviselő nyújtott be rendkívüli ülés összehívására indítványt. A KDNP-sek azonban csak akkor támogatják az önfeloszlatást, ha közös jelöltként nem a mostani helyi Fidesz-garnitúrát akarja rájuk erőltetni a nagyobbik ellenzéki párt. Az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat feloszlatását kezdeményezték szerdán a KDNP - Szövetség Erzsébetvárosért frakció tagjai. A hatfős képviselőcsoport és mellettük a Fidesz legújabb képviselője, a Deutsch Tamást váltó Becskei Barbara azt indítványozta Gergely József alpolgármesternél, hogy március 5-re hívja össze a testület rendkívüli ülését.

A Világgazdaság arról ír, hogy a General Motors már nemcsak az amerikai, hanem a német, brit, svéd, kanadai és thaiföldi kormánytól is állami támogatást kér. Az autóipari óriás a már átvett 13,4 milliárd dollárral együtt így 36 milliárdot szeretne, hogy elkerülje a csődöt. A világszerte 245 ezer főt foglalkoztató General Motors nyilvánosságra hozta, hogy elbocsát 47 ezer alkalmazottat, és ebből 26 ezret az Egyesült Államokon kívül. A háromezer fős leépítést tervező Chrysler a korábbi négymilliárdon felül újabb ötmilliárd dolláros hitelt kér kormányzati támogatással. De nem csupán az Egyesült Államokban van bajban a járműipar: az orosz autógyártók 30 milliárd rubeles (863 millió dolláros) hitelcsomagra kértek állami garanciát, mert a termékeik külföldön eladhatatlanok, és a hazai piac harmadával szűkült januárban. Február 25-ig szünetelteti a termelést a VW 8500 fős pozsonyi üzeme is.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy csaknem annyira valószínűnek tartja mosta a piac a magyar államcsődöt, mint tavaly a legsötétebb októberi időszakban. Igaz, Csehország és Lengyelország helyzetét sem ítélik sokkal jobbnak, az EU-hoz frissen csatlakozott országokét pedig, ha lehet, még rosszabbnak tartják. A piacon jelenleg 540 bázispontos felárat kérnek a hosszú lejáratú magyar államkötvényekre biztosítást nyújtó értékpapírért, azaz 100 ezer dollárnyi kötvény esetében 5400 dollárt kell fizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×