eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Államcsőd vagy felemelkedés? Két hónapon belül eldől

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint két hónap múlva kiderül, mi lesz Magyarországon: államcsőd, vagy felemelkedés. Kovács Árpád egy győri konferencián azt mondta, a magyar gazdaság két százalékponttal gyengébb lesz, mint az európai átlag.

Csak 2010-ben fejtik ki hatásukat a miniszterelnök által hétfőn bejelentett adóváltozások - mondta az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének győri konferenciáján. Kovács Árpád azt mondta, Európában kétféle ország van: amelyiknek van államháztartási tartaléka, és amelyiknek nincs. Előbbiek hitelfelvétel és monetáris eszközök nélkül képesek kedvezően befolyásolni a reálgazdaságot. Közéjük tartozik például Németország.

Akiknek viszont nincs tartaléka, és így külső segítséggel akarják kezelni a válságot, mint Magyarország, azok hamarosan nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Helyzetünk ugyanakkor azért is speciális, mert hiteleket áramoltatunk a gazdaságba, így az ellenőrzés sem az Állami Számvevőszéké, vagy az Államkincstáré, hanem a kereskedelmi bankoké. "Aki a pénzt adja, annak szól a muzsika" - fogalmazott Kovács Árpád.

Az elnök szerint az ország jövője két hónapon belül eldől. Utalt arra, hogy Magyarország sorsa elsősorban külső hatásoktól függ: így például a német válságkezelés sikerétől, Németország ugyanis Magyarország legfőbb kereskedelmi partnere. Kovács Árpád azt jósolja, hogy a magyar GDP két százalékkal lesz az uniós átlagjövedelem alatt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nem iktathat ki egyes jogszabályokat a válságra hivatkozva. "Még egyszer nem követhetjük el azt a hibát, amit a magyar gazdaság a kilencvenes évek elején elkövetett, amikor a privatizáció idején kiiktatta az ellenőrzést.

A kormányfő bejelentéseiről az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, jó irány a munkára rakódó terhek csökkentése, de a gazdaság teljesítményhiányát szerinte nem lehet egyoldalúan a lakosságra hárítani. Ez alkotmányossági aggályokat is felvethet, az alaptörvény szerint ugyanis Magyarország szociális piacgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×