eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormány már két nap után változtatna saját tervein

Ha az állam járulékkal terheli meg az üdülési csekket, akkor mindenképpen többet veszít, mint amennyit nyer - állítja a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Róna Iván elmondta: tavaly 30 milliárd forint értékű üdülési csekket adtak el, de a járulékkal terhelt juttatás már közel sem lesz ilyen népszerű a munkáltatók körében. A turizmusért felelős önkormányzati miniszter sem szeretné elsorvasztani az üdülési csekket, és alternatív megoldást javasolt.

A turizmus területéért felelős önkormányzati miniszter szerint az üdülési csekk sikertörténet, kár lenne, ha elsorvadna, ezért alternatív megoldást javasolt a kabinetnek a juttatás adómentességéből származó állami bevételkiesés csökkentésére.

A kormány hétfőn ismertetett adócsomagjának része, hogy 2010-től az üdülési csekkre is kiterjesztik a 11 százalékos járulékot, emellett a juttatások összege a személyi jövedelemadó alapjába is beleszámít majd. Jelenleg a 71 500 forintos minimálbér értékéig adható adó- és járulék nélkül üdülési csekk, amelyet tizenhétféle szolgáltatásra lehet felhasználni.

Gyenesei István szerint inkább csökkenteni kell az adható juttatási értéket és mérsékelni a legfontosabb két-három területre, a szállásokra és a vendéglátóiparra a felhasználhatóságot, de az üdülési csekk maradjon köztehermentes. Teljesen indokolatlan, hogy például autópálya-használatot is ki lehet fizetni az üdülési csekkel - tette hozzá.

Az üdülési csekk nyomán több 10 milliárd forinttól esik el a költségvetés, de szakemberek szerint a belföldi idegenforgalom akár harmadával is zuhanhat, ha elmaradnak az üdülési csekkel fizető vendégek.

Nem lesz haszna a lépésnek?

Több negatív következménye lehet annak, ha járulékkal terhelik meg üdülési csekket - mondta az InfoRádiónak a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Róna Iván kifejtette: ha életbe lép a kormány terve, akkor a cégek nem adnak majd dolgozóiknak üdülési csekket, így azok nem jutnak hozzá az életminőséget javító szolgáltatásokhoz. Ezáltal kevesebb bevétel lesz a turizmusban, ez pedig adókiesést eredményez, vagyis az intézkedésnek nem lesz haszna.

Az üdülési csekk járulékkal terhelése komoly problémát okoz a turizmusban - hangsúlyozta a vezérigazgató. Róna Iván emlékeztetett: tavaly több mint 40 milliárd forint értékű csekket bocsátották ki, és ennek háromnegyedét be is váltották, így az üdülési csekk élénkítette a belföldi turizmust, idén pedig pont ennek erősítésére összpontosít a Magyar Turizmus Zrt.

90 milliárd a tét

A Magyar Szállodaszövetség elnöke azt közölte: 90 millió forintnyi bevételtől eshetnek el a magyarországi szállodák, amennyiben a kormány járulékkal terheli az üdülési csekkeket.

Kopócsy Andrea hozzátette: amennyiben életbe lép a kormány összes elképzelése, a szállodák, panziók, éttermek és falusi vendéglátóhelyek számára nem lesz kiút a válságból.

Hanganyag: Gál Ildikó, Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×