eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Járulékcsökkentés, áfa-emelés

A Népszabadság szerint öt százalékos munkáltatói járulékcsökkentés lehet a válságkezelő csomag fő tétele, az ellentételezésként tervezett áfa-emelés pedig általános lesz, de az alapvető élelmiszereket nem érinti.

A lap azt írja, konkrét bejelentés egyelőre nincs, de az irányok már látszanak. A járulékcsökkentés mintegy 300 milliárd forint nettó könnyítést jelent a gazdaságnak, ugyanennyi kiesést a költségvetésnek. Ez utóbbit azonban enyhíti a közalkalmazottak után fizetett járulék százmilliárdos csökkentése. Az SZJA csökkentésről sem tett le a kormány.

Több mint 20 milliárd forintnyi közpénzért bérel magának irodákat a következő 15 évben a Magyar Államvasutak - értesült a Magyar Nemzet. Az újabb üzleti konstrukció lényege, hogy a MÁV Zrt. hamarosan értékesíti a vezérigazgatóságának is helyet adó, egyelőre még saját tulajdonú Andrássy úti épületét, s beköltözik a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. ingatlanába. Az irodaházat háromszor öt évig bérelheti 72,24 millió euróért, vagyis tegnapi árfolyamon számolva 20,7 milliárd forintért. Az Andrássy úti épületért 3-5 milliárd forint körüli összeget kaphat a MÁV.

Hetente szakad el a gerinchálózat - írja az Index. Az internetes portál felidézi, hogy vasárnap a fél országban több órára megszűnt az internetszolgáltatás, mert az M6-os autópálya építkezésénél véletlenül elvágtak egy fontos kábelt. Hogy történhet ilyesmi az állítólag atombiztos internettel? - teszi fel a kérdést a portál. A választ a Budapest Internet Exchange vezetője adta meg. Kalmár Tibor szerint minden héten elszakad valamilyen kábel, amit tízből kilencszer észre sem vesz a felhasználó, hiszen ilyen esetben a többi útvonalon folyik az adatáramlás. A baj a nagysebességű optikai kábelek végén lévő hálózati eszközökkel van, pláne ha a szerverek nincsenek megfelelően konfigurálva. Ugyanez történt vasárnap is.

A Napi Gazdaság szerint három és fél éve nem látott szintre süllyedt tavaly december végén a költségvetési intézmények tartozásállománya. Ez vélhetően összefüggésben lehet a tartalékok 2008 végi felszabadításával. Az elmaradások kárvallottjai jellemzően a magánvállalkozások, a közterheket ugyanis többnyire befizetik az intézmények. Az összes adósság háromnegyedét az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetéhez tartozó intézmények nyögik, elsősorban az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek.

Korlátozná a jelzáloghitelek mértékét a kormány által az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat, írja a Világgazdaság. A PM szerint az intézkedés célja a pénzügyi szektor felügyeletének megszilárdítása, amelyet az uniótól kapott 6,5 milliárd euró keretösszegű pénzügyi támogatásért cserébe vállaltak. A Magyar Bankszövetség az alapgondolattal egyetért, ám a javaslat szerintük túlzottan statikusan szabályoz. Az Európai Bizottság eközben tegnap már hozzá is látott a nemzeti felügyeletek együttműködésének pontosabb szabályozásához.

Súlyos élelmiszerválság kockázatával kell szembenéznie a világnak, ha a kormányok nem tesznek azonnali lépéseket a klímaváltozás és a vízhiány mezőgazdasági hatásainak mielőbbi mérséklésére - írja portfolio.hu egy, a Financial Times-ban tegnap közzétett brit tanulmányra hivatkozva. Az élelmiszerárak jelenleg tapasztalható esése átmenetei jelenség, amely a világgazdasági válság mérséklődésével véget fog érni és áremelkedésbe fog átcsapni. Azokat érinti majd súlyosan ez, akik magas importfüggőségű országban vagy szegénységben élnek. A világgazdasági válság nagyobb munkanélküliséget és csökkenő jövedelmeket eredményezhet, s ezúttal ez taszíthatja az éhezők sorába emberek százmillióit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×