eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Már az ellátást veszélyezteti az eszközhiány a kórházakban?

Akár napi szinten is problémákat okozhat, hogy nem megfelelő a kórházak működéséhez elengedhetetlen, egyben a biztonságos egészségügyi szolgáltatást megalapozó orvostecnikaieszköz-ellátás, amennyiben a kormány nem tesz azonnali lépéseket - írja a Magyar Nemzet.

Egy pórul járt vállalkozó szerint a munkahelyteremtés állami támogatása humbug, a minisztériumok nem tudják számszerűsíteni a költségvetési forrásokból kiírt pályázatok eredményeit - olvasható a Népszabadságban. Egy becsületes cég, amelyiknek múltja, jelene és reménybeli jövője van, semmilyen állami támogatásra nem számíthat munkahelyteremtés címén. Az egymást érő nyilatkozatok ellenére egyetlen fillért sem ad erre az állam, a cég legfeljebb leírhat valamennyit a nyeresége után fizetendő adóból, amiért viszont - legalábbis a jelenlegi helyzetben - irreálisan hosszú elkötelezettséget kell vállalnia, ha nem teljesít bármit is, büntetőkamattal tetézve.

Akár napi szinten is problémákat okozhat a kórházak működéséhez elengedhetetlen, egyben a biztonságos egészségügyi szolgáltatást megalapozó orvostecnikaieszköz-ellátás, amennyiben a kormány nem tesz azonnali lépéseket - írja a Magyar Nemzet. Az egyébként is milliárdos adósságállománnyal küzdő hazai kórházak mintegy húszmilliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak. Õk a több hónapos kiesést hitelből kénytelenek fedezni, amelyhez egyre drágábban jutnak hozzá. Az Orvostechnikai Szövetség szerint veszélyben van a lakosság jelentős részét érintő segédeszköz-ellátás is. Ez rendkívül széles palettát érint, hiszen hiányt szenvedhetnek többek között a kerekes székkel, illetve protézissel élők, a hallássérültek vagy a vakok és gyengén látók. A lap ismertetése szerint a szervezet hiába fordult a miniszterelnökhöz és az érintett tárcákhoz, hónapok óta nem történt érdemi változás, a Pénzügyminisztérium még válaszra sem méltatta a szövetséget.

Az Európai Uniónak és az új amerikai adminisztrációnak azonnal tárgyalásokat, amint elfoglalja helyét Washingtonban az új kormány - mondta Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari biztosa az uniós tagországok illetékes minisztereivel folytatott tanácskozásán, miután brutálisnak minősítette az ágazat kilátásait. A Napi Gazdaság azt írja: megállapodtak abban, hogy meg kell könnyíteni a vállalatok forráshoz jutását, de nem akarják például finanszírozni az elmúlt időszakban kialakult mintegy húsz százalékos kapacitásfelesleg fenntartását.

Exporttámogatással és termékfelvásárlással igyekszik segíteni a tejtermelőket az Európai Bizottság az alacsony világpiaci árak miatt - jelentette be Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos. A tervek szerint Brüsszel e héttől vezetné be újra a 2007 óta felfüggesztett exporttámogatást a vajra, a sajtra és a tejporra. Itthon a korábbi éves felvásárlási szerződések időtartama a nagyobb gazdaságoknál is egy-három hónapra csökkent, az átvételi árak pedig - szemben a tavaly ilyenkor 100 forintot meghaladó literenkénti összeggel - 60-67 forintra estek. A tüntetni is kész gazdálkodóknak literenként legalább 15 forint veszteségük keletkezik a tejeladáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×