eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán Viktor személyesen is részt vesz az EP-kampányban - a nap hírei

A munkahelyek védelmét tartja az ország előtt álló legfontosabb feladatnak az MSZP frakcióvezetője. A Fidesz elnöksége január 17-én dönt az európai parlamenti választási listáról, az ellenzéki párt elnöke személyesen is részt vesz a kampányban. A Gázai övezetben folytatódtak az összecsapások; az izraeli csapatok 3 részre osztották fel a területet. A nap hírei 2009. január 4-én, vasárnap.

A munkahelyek védelmét tartja az ország előtt álló legfontosabb feladatnak az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a szocialista képviselők ezért nyomon követik és segítik a kis- és közepes vállalkozások támogatására szánt források felhasználását. Hozzátette: azt is figyelemmel kísérik, hogy milyen hatással vannak a foglalkoztatásra a munkahelyteremtést és -megőrzést segítő új járulékkedvezmények és az uniós beruházások. Lendvai Ildikó reményét fejezte ki, hogy az országnak sokat ártó politikai hidegháború helyett újrakezdhetik a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal az ország előtt álló kihívásokról, valamint olyan fontos kérdésekről, mint a pártfinanszírozás és az önkormányzati rendszer felülvizsgálata.

Személyesen is részt vesz a június eleji európai parlamenti választások kampányában a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a távirati irodának december 31-én adott, de most közzétett interjúban elmondta: a párt elnöksége január 17-én dönt az európai parlamenti választási listáról. A volt miniszterelnök szerint ha sokan mennek el voksolni, és a változás mellett szavaznak, akkor annak meglesz a következménye. Az előrehozott választások esélyéről Orbán Viktor azt mondta: ha valamennyi ellenzéki párt támogatná a parlament feloszlatását, akkor 3 hónap múlva megrendezhetnék a voksolást, de erre most nem lehet számítani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fidesz készen áll a kormányzásra.

Bulgáriába, Törökországba és Csehországba is a szokásosnál kevesebb orosz földgáz érkezik az ukrán-orosz gázvita miatt, Magyarország azonban - a hazai földgázszállítók tájékoztatása alapján - megkapja a szerződésekben rögzített mennyiséget. A Gazprom csütörtök reggel állította le a gázszállítást Ukrajnába, mert Kijev nem fizette ki teljes tartozását, és nem írta alá az új szállítási szerződést. Oroszország azzal vádolja az ukrán felet, hogy engedély nélkül elvesz az Európába szánt gázból, míg Kijev azt állítja: a nyomást Moszkva csökkentette a vezetékekben. Mindkét fél a stockholmi kereskedelmi kamara nemzetközi választott bíróságához fordult az ügyben.

Megerősítette az izraeli hadsereg, hogy meghalt egy katonája a Gázai övezet elleni szárazföldi hadműveletek során. A hírt korábban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió közölte. Az izraeli katona halálát egy felrobbant aknagránát okozta. Palesztin orvosi források szerint az izraeli szárazföldi hadműveletkeben vasárnap csaknem 50 palesztin vesztette életét. Korábban az izraeli média arról számolt be, hogy 3 részre osztották a Gázai övezetet az izraeli szárazföldi csapatok. A bevetés főleg a Gázai övezet északi részét érinti, ahol a palesztin rakéta-kilövőállomások találhatók. A december 27-e óta tartó izraeli légicsapásokban és harcokban eddig több mint 500 palesztin halt meg, köztük csaknem 100 gyerek, míg a sebesültek száma meghaladja a 2 és fél ezret.

Brutális agressziónak nevezte Izrael gázai övezeti szárazföldi offenzíváját a palesztin elnök. Mahmúd Abbász ismét a hatalommegosztási tárgyalások megkezdését javasolta a Hamásznak. Oroszország és az Európai Unió vezető politikusai ismét azonnali tűzszünetre szólították fel a szembenálló feleket, Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő pedig közölte: készek létrehozni egy nemzetközi megfigyelői missziót. Előzőleg a katolikus egyházfő arról beszélt, hogy a háború és a gyűlölet nem oldja meg a Szentföld problémáit. XVI. Benedek pápa elítélte a gázai harcokat, amelyek - mint fogalmazott - ismét kimondhatatlan szenvedést okoznak a háború és a gyűlölet áldozatává vált lakosságnak.

A szombati volt a tél eddigi leghidegebb éjszakája, Nyírlugosnál -17,5 fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Gyuró György az InfoRádióban elmondta: a keleti, északi országrészben több helyen is -15, -16 fok volt hajnalban. Hozzátette: a következő napokban marad a hideg idő, kisebb havazásra is lehet számítani. A meteorológus hangsúlyozta: napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×