eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Sólyom: Mindenkinek súlyos megszorítást kell elviselnie

A válság kezelése a kormány feladata, a köztársasági elnök nem választhat helyette eszközt és módszert, mint ahogy nem is felel érte - jelentette ki az államfő a Heti Válasz című hetilap csütörtökön megjelent számában.

Sólyom László ugyanakkor kitért arra, hogy a köztársasági elnök felhívhatja a figyelmet társadalmi és politikai tendenciákra, amelyek a válságban jelentőssé válnak. Példaként megemlítette: nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy a magyar nép bölcsességét igazolná a bankpánik elmaradása. Szerinte is nagy szerencse, hogy így történt, de az emberek többsége azért viselkedett így, mert még nem fogta fel, hogy válság van.

Az államfő szerint az emberek azt gondolják, ez a bankok ügye, "mi pedig vegyünk fel hitelt, menjünk vásárolni, mert indulnak a karácsonyi akciók". Tanácsként hozzáfűzte: gondoljanak a jövőre és takarékoskodjanak.

A köztisztviselők januári sztrájkjáról az államfő azt mondta: semmi esetre sem bátorítja őket, ugyanakkor biztosítani kell a jogot a bérharc minden alkotmányos eszközéhez.

"Mindenkinek tudnia kell, hogy a jövő érdekében súlyos megszorításokat kell elviselni, például fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt is. Azonnali szerkezeti átalakításokra van szükség" - fejtette ki az államfő.

Sólyom László szerint a kisebbségi kormány általában nem tragédia. Példaként említette, hogy Ausztria egy bukott, ügyvezető kormánnyal oldotta meg a pénzügyi válságot. "A mi helyzetünk azonban különösen nehéz, hiszen a válság eleve nagyon leromlott állapotban érte az országot, és sokkal több és nehezebb feladat vár ránk, mint más uniós tagállamokra" - hangsúlyozta. Hozzátette: "napi alkukon élő kisebbségi kormánnyal" nehezen lehet hosszú távú programot alkotni, még kevésbé végrehajtani a drasztikus átalakításokat, vagyis a válságból kijutáshoz erős, egyértelmű felhatalmazással rendelkező kormányra van szükség, amely rendelkezik hosszú távú tervvel, és visszafordíthatatlanul megkezdi végrehajtását.

A köztársasági elnök kitért arra, a szavazóknak 2006-ban volt lehetőségük meggondolni, miként választanak, és tudniuk kellett, hogy ez a megbízás négy évre szól. Előre hozott választáshoz kizárólag a parlamenti pártok akarata révén lehet eljutni - fűzte hozzá.

"A mi helyzetünkben egy előre hozott választást csodaszernek vagy megoldásnak tartani szintén a rövidtávú gondolkodás példája lenne. Akármikor is lesz választás - rendes, vagy rendkívüli -, értelme kell, hogy legyen, vagyis nem szabad önmagában szemlélni. Értelmet többek között a versenyző programok adnak neki" - fogalmazott Sólyom László.

Az elnök a Reformszövetségről azt mondta: a szervezet valódi alkupozícióban van, nem úgy, mint az Érdekegyeztető Tanács, amelyben a szakszervezeteknek nincs erejük, mert gyenge a legitimitásuk. Kiemelte: a Reformszövetség megvonja támogatását, a tőke kivonul az országból, ha nem kezdődik el a javasolt és szükséges átalakulás.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×