eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Rengeteget spórolhat, aki jó helyen vásárol

Az ezredforduló óta soha nem volt akkora eltérés a hipermarketek áraiban, mint most - írja saját felmérése alapján a Napi Gazdaság. Lapszemle.

Komolyan felmerült, hogy Budapest 2020-ban olimpiát rendezne - írja a Népszabadság. A fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt a pályázat-előkészítő bizottság kezdeményezéséről. Az esetleges igen még nem a pályázatnak, csupán a tervezés megkezdésének szólna. A mai fővárosi határozat, illetve az ennek alapján esetleg megszülető törvény még nem köti meg a kezeket, alkotói szándékai szerint csupán alkalmas körülményeket teremt ahhoz, hogy - várhatóan 2011 elején, éppen Magyarország EU-elnöksége idején - megalapozott döntés születhessen: igen vagy nem. A Népszabadság úgy tudja, a Fővárosi Közgyűlésben képviselt pártok támogatják a kezdeményezést.

A Magyar Nemzet azt írja: évről évre többmilliós kárt okoznak a fenyőfatermelőknek a tolvajok, akik mára megnyújtották a szezont, és tavasztól karácsonyig járnak a fenyőfatermő földekre. Az év első részében a földlabdás csemetéket, később a koszorúkhoz szükséges fenyőgallyakat, míg ilyentájt a kifejlett egyedeket lovasítják meg előszeretettel. A gazdák összefogva védekeznek, ám az agyafúrt és szemtelen tolvajokat a kerítés sem riasztja el. A gazdák elmondása szerint a rendőrségi feljelentések nem sok eredménnyel járnak. Soós Tamás az ABIES Fenyőfatermelő és Kiskereskedelmi Kft. munkatársa rámutatott: egy alkalommal tetten érte a tolvajokat, ám annak ellenére sem tartóztatták le a tetteseket, hogy a bűnözők minden adatát lediktálta a nyomozóknak.

Az Index azt írja: biotikus ember megépítését rendelte meg az amerikai védelmi minisztérium a General Electric kutatóitól. Az 1,1 millió dolláros projekt keretében egy fiziológiai alapokra épülő virtuális emberi lényt készítenek, azaz egy számítógépes modellt, amellyel gyorsabban lehet majd kifejleszteni a biológiai támadások ellenszerét. A szoftver a gyógyszerek emberi szervezetre gyakorolt hatását méri meg, jóval a hatóanyagok klinikai kipróbálása előtt.

Soha nem volt még akkora áreltérés a napi karácsonyi kosárban, mint az ideiben: több mint 1500 forint a különbség a két szélsőérték között - írja a Napi Gazdaság. A lap 2000 óta figyeli a budaörsi kereskedelmi háromszögben működő hipermarketek árait - a szerdán elvégzett felmérés szerint a Tesco bizonyult a legolcsóbbnak, 8,5 százalékkal alatta maradt a saját tavalyi kosárértékének. A cikk szerint az elmaradhatatlan hal sokkal olcsóbb a nagyáruházakban, mint a piacokon, és nagy valószínűséggel még tovább akciózzák, még ha arra ügyelni kell is, hogy ne menjenek a beszerzési ár alá.

A Világgazdaság azt írja, csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés a Főpolgármesteri Hivatal legújabb BKV-tarifaemelési javaslatáról. Ennek értelmében a jelenleg 270 forintos vonaljegy januártól 290-be kerülne, a havibérlet ára pedig 8250 forintról 9000-re növekedne. Ha a közgyűlés rábólint az indítványra, a budapesti tömegközlekedés még aránytalanabbul drága lesz a visegrádi térségben. A tarifák összehasonlíthatóságát persze megnehezíti, hogy az egyes városokban a legolcsóbb teljes árú jegyfajtáért eltérő tartalmú szolgáltatás vehető igénybe. Ha azonban ezt is figyelembe vesszük, még jobban feltűnik Budapest relatív drágasága.

A portfolio.hu azt írja: a következő fél évszázadban a kamatok emelkedésének korszaka jöhet el a társadalom öregedése miatt, a megtakarítók és fogyasztók közötti egyensúly megbomlása következtében ugyanis az intézmények csak nagy verseny árán tudnak majd forráshoz jutni. A nagy vesztesek a kötvény- és részvénypiacok lehetnek, azonban nagyon sok múlik a feltörekvő piacokon, ahol a megtakarítási hajlandóság a fejlett piacokhoz képest nagyon eltérően is alakulhat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×