eur:
389.2
usd:
362.29
bux:
68714.94
2024. május 8. szerda Mihály

Nincs egyezség - tovább tart a vasúti káosz

Eredménytelenül zárult a délelőtti egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV vezetése között, így folytatódik a sztrájk. A tárgyalást este 8 órakor folytatják. Nincs megállapodás az elégséges szolgáltatásokról sem, így a vonatok közlekedése továbbra is kiszámíthatatlan. Budapesten a Keleti és a Déli pályaudvaron áll a forgalom, a Nyugatiból ritkán, de közlekednek egyes járatok.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, miután a szakszervezet vezetői csütörtök reggel sem jutottak megállapodásra a MÁV képviselőivel - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Gaskó István elmondta: a vasúttársaság a reggeli egyeztetésen a még elégséges szolgáltatásra vonatkozóan egy mintegy 700 vonatos ajánlatot tett le az asztalra. A javaslatot a VDSZSZ szakértői jelenleg tanulmányozzák, ám elfogadására Gaskó István szerint kicsi az esély.

A VDSZSZ elnöke megerősítette, hogy biztosítják a karácsonyi vasúti közlekedés zavartalanságát. Kifejtette: a karácsonyi ünnepek idején nem akarnak kellemetlenséget okozni az utasoknak, ezért december 24-én, 25-én és 26-án menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A MÁV tájékoztatása szerint a vasárnap óta tartó munkabeszüntetés miatt naponta 150 millió forint árbevételtől esnek el, a napi veszteség mértéke pedig meghaladja a 100 millió forintot.

Heinczinger István, a vasúttársaság vezérigazgatója a követelésekről az InfoRádióban azt mondta: nem tudnak dolgozónként 250 ezer forintot fizetni a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, és teljesíthetetlen a kiszervezett társaságok munkavállalóinak kért plusz 10 százalékos béremelés is.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium felszólítja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét, hogy tartsa be a sztrájktörvényt és állapodjon meg az elégséges vasúti szolgáltatásról. Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter hozzátette: aggodalommal figyeli, hogy a szakszervezet ellehetetleníti a vasúti közlekedést, lehetetlenné teszi a békés karácsonyi készülődést és sok százmillió forint kárt okoz az országnak.

A vasutassztrájkban érintett felek közötti közvetítésre kérte a közlekedési minisztert az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté ombudsman azzal fordult Molnár Csaba miniszterhez, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, miként tudná elősegíteni a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás létrejöttét a sztrájkban érintett felek között.

A miniszternek írt levelében a biztos arra is utalt, hogy a tömegközlekedési dolgozók általános sztrájkja esetén sérülhet a jogbiztonság és az utasok szabad közlekedéshez való alkotmányos alapjoga. A jogi szabályozás hiányosságai miatt ugyanis az elégséges szolgáltatás meghatározására hivatott feleknek nem áll érdekében a megállapodás - mutatott rá.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×