eur:
388.96
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Jelentősen drágul az élet Budapesten

A közszolgáltatási díjak és a BKV-tarifák jövő évi, infláció feletti emeléséről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Januártól a BKV-vonaljegy 290 forintba kerül, a dolgozói havibérlet 9 ezer forint, míg a diák-, a nyugdíjas- és a kisgyermekes bérlet ára 3.550 forint lesz. Bevezetik az Egyesített Budapesti Bérletet, ami a városhatáron belül a MÁV és a Volán járataira is érvényes lesz.

A metrókon a vonaljegy - az átszállásoktól függetlenül - egy órán át használható. Új elem lesz a negyedéves bérlet, ami 100 napra három havibérlet áráért vásárolható meg. A 10 darabos gyűjtőjegy ára 2.600 forint lesz, míg a járművön vásárolt vonaljegyért 400 forintot kell majd fizetni.

Emelkednek a közműdíjak is

A közgyűlés döntött a jövő évi közműdíjak emeléséről is. E szerint a kéményseprési és a szennyvízszippantási díj 7-7 százalékkal, a vízdíj 8,4 százalékkal, a csatornadíj csaknem tíz százalékkal, a szemétdíj mintegy 14 százalékkal emelkedik január 1-jével.

Ellenzéki képviselők a vízdíjemeléssel összefüggésben arra mutattak rá, hogy a részben külföldi, részben fővárosi tulajdonban lévő cég jövőre 3,6 milliárd forintos "eredménytermeléssel", osztalékkal számol, miközben a hálózat felújítására alig jut forrás.

A temetkezés felerészben közszolgáltatási tarifái átlagosan 6,7 százalékkal, szabadáras tarifái 4 százalékkal nőnek.

Elfogadták Budapest teherforgalmi rendeletét

Elfogadta a teherautók forgalmának szigorításáról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés. A döntés értelmében januártól Budapest teljes területén korlátozzák a kamionok közlekedését, az átmenő járműveknek pedig az M0-ás körgyűrűt kell használniuk.

Az előterjesztő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta: mivel az M0-ás autóút 10-es és 11-es főút közötti szakasza még nem épült meg, a tehergépjárművek használhatják az M3-as autópálya bevezető szakaszát, a Hungária és a Róbert Károly körutat, valamint több óbudai utat. Ez utóbbi ellen korábban többször tiltakozott a III. kerületi önkormányzat. Demszky Gábor főpolgármester az elmúlt hetekben azt mondta: a rendelet legfontosabb célja, hogy a légszennyező nehéz gépjárműveket kitiltsák Budapestről, és az átmenő forgalmat az M0-s körgyűrű használatára kötelezzék.

Tarlós: Nem indokoltak az ekkora mértékű emelések

Tarlós István a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében azt közölte, azért nem támogatják a díjemeléseket, mert azok "felesleges pluszterheket" rónak a fővárosiakra, különösen a lakótelepen élőkre. Álláspontja szerint az infláció feletti emelések sem szociálisan sem pedig közgazdaságilag nem indokolhatók.

Az egy héttel ezelőtti ülésen a szavazásnál a várost vezető MSZP-SZDSZ-koalíciónak nem volt meg az egyfős közgyűlési többsége, mivel Havas Szófia (MSZP) nem jelent meg az ülésen. A mostani ülés koalíciós többségének biztosítása is bizonytalan volt egy ideig, mert az egyik szocialista képviselő, Andó Sándor háromnegyedórás késéssel jelent meg. Az MSZP frakció ezért szünetet kért, hogy a képviselő a napirend szavazására megérkezzen.

Az ülés után a Fővárosi Közgyűlés közmeghallgatást tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×