eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hátszél a budapesti olimpiának

Elvi döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy Budapest 2020-ban olimpiát és paralimpiát rendezhet; a képviselők egyhangúlag támogatták az erről szóló javaslatot.

A frakciók képviselői ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták az olimpiai helyszínek alkalmasságáról szóló hatásvizsgálatot, valamint jóváhagyták a játékok rendezésének megpályáztatását előkészítő törvénytervezetet.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester elmondta: legalább két lépéssel közelebb kerültünk egy nagy, közös álom, az olimpia valamikori megrendezéséhez. Emlékeztetett: a főváros közgyűlése délelőtt döntött arról, hogy javasolják a parlamentnek az olimpiai törvénytervezet megvitatását.

Ez azt jelzi, hogy vannak olyan közös ügyeink, amelyeknek megvalósításáért össze tudnak fogni a pártok, a főváros és a kerületek, és a remények szerint a javaslatot támogatja majd az Országgyűlés is - tette hozzá Demszky Gábor.

A főpolgármester kiemelte: elfogadták a hozzávetőleges pontossággal kijelölt lehetséges helyszíneit is az olimpiának a Duna mentén. Az olimpia össznemzeti ügy; a tét nem egy városé, nem egy régióé, hanem az országé - tette hozzá.

A fővárosi ellenzék minden támogatást megad Budapest vezetésének ahhoz, hogy a magyar főváros 2020-ban olimpiát rendezhessen, és remélhetőleg a parlamenti pártok összefognak a pályázat érdekében - mondta az InfoRádiónak a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Tarlós István hozzátette: a gazdasági válság ellenére is megvalósíthatóak az olimpiához köthető fejlesztések, mert ezekre az ötkarikás játékok nélkül is szükség lesz.

Beleznay Éva, a főváros főépítésze kifejtette: azt szeretnék, ha az olimpia egyszerre lenne egy sportesemény és egy városi esemény is.

A helyszínekről szólva elmondta: kialakítanának egy déli, egy északi és egy keleti térséget. A déli Csepel északi területén lenne, ez képezné a játékok magterületét: itt helyeznék el az olimpiai falut, a média falut és a sportversenyek fő helyszíneit, például az úszószámokat. Az északi térségben - például a Margitszigeten - játszanák a többi közt a strandröplabda mérkőzéseket, és itt bonyolítanák az öttusa-számokat is. A keleti rész, a Puskás Ferenc Stadion és térsége szolgálna helyszínül például a labdajátékoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×