eur:
388.3
usd:
360.23
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Gyurcsány-javaslat: "a politikai látványpékség egy újabb fejezete"

Egyszerű kommunikációs trükk volt, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő találkozóra hívta Orbán Viktort az InfoRádió által megkérdezett szakértők szerint. A Fidesz vezetője visszautasította a meghívást.

A politikai látványpékség egy újabb fejezete, hogy Gyurcsány Ferenc találkozóra hívta Orbán Viktort - mondta az InfoRádiónak Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértő. Hozzátette: ha egy pillanatra hátrább lépünk és végiggondoljuk, mennyi realitása van egy elfogadott költségvetés után olyan változtatásokról tárgyalni, amik egy új költségvetést igényelnének, rájövünk, hogy kommunikációs trükk volt a miniszterelnök lépése.

Fűrész Gábor kifejtette: Gyurcsány Ferenc most próbálja meg az őszödi beszéddel és azt követő időszakban tönkrezúzott hitelességét helyreállítani, hogy jövő tavasszal meg tudja őrizni pártelnöki pozícióját, és esetleg egy, a gazdasági válság számlájára írt, vesztes 2010-es választás után is ebből a pozícióból vehessen részt a napi pártpolitikában.

Leszögezte: az ellenzék kényszerhelyzetben volt, csak két rossz közül tudott választani. Ha elmegy a találkozóra, akkor utána azt mondhatja a kormányfő, Orbán Viktor is csak azt tudja javasolni, amit ők, vagy használhatatlan ötletei vannak, ezért a jelenlegi kormány az egyedüli választás. Ha nem mennek el, akkor pedig mondhatja, hogy a Fidesz megakadályozza a válságból való kilábalást, mivel nem működik együtt senkivel. Aztán erre építheti a negatív kampányt.

A szakértő rámutatott: nincs jó válasz egy ilyen szituációban. A meglepettség abból fakad, hogy a miniszterelnök szokatlan eszközökhöz folyamodott, hirtelen, mintha valami történt volna, fölhívta Orbán Viktort. Ilyenkor persze mindenkinek időre volna szüksége, hogy végiggondolja, mit miként döntsön. Az InfoRádiónak adott interjújában Orbán Viktor egyszerűen csak nyitva hagyta a lehetőséget a találkozásra - vélekedett Fűrész Gábor, utalva arra, hogy a pártelnök délben még nem határolódott el az ötlettől, néhány óra múlva azonban Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő bejelentette: a Orbán Viktor nem megy el a találkozóra.Lakner Zoltán szintén úgy látja, hogy az Orbán Viktorral való találkozóra tett javaslat beleillik Gyurcsány Ferenc válságkezelő kommunikációs stratégiájába. A politológus szerint neki, mint válságkezelő miniszterelnöknek és mint egy népszerűtlen kormánypárt népszerűtlen vezetőjének az az érdeke, hogy minél többször meg tudja mutatni: vele beszélnek befolyásos emberek, és ha nem is fogadják el, de legalább megvitatják javaslatait.

Lakner Zoltán szerint Orbán annyiban hibázott, hogy hezitált, miközben az előző két évben arra építette politikáját, hogy a miniszterelnök nem legitim, és helytelenül cselekszik. Nehezen igazolható lenne elmenni a találkozóra, a válság mégis kivált egy ilyen igényt - jelentette ki a politológus.

Rámutatott: ha világos volt a Fidesznek, hogy ez kommunikációs trükk, akkor is hiba volt a bizonytalankodás, a kezdeti nyitottság. Másrészről számos új probléma áll előttünk, amelyeket nem zárt le a költségvetés megszavazása, a Fidesz ráadásul több kérdésben maga is tárgyalásokat folytat a kormánnyal - figyelmeztetett az ellentmondásra a szakértő.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatni fogja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×