eur:
388.59
usd:
361.34
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Egészség-érettségit vezetnek be

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint a kormány teljesítette azt az ígéretét, hogy az egészségbiztosítási kassza maradványát az egészségügyre fogja elkölteni. Évértékelőjében a tárcavezető azt mondta, hogy a héten elfogadott törvénymódosítások révén erősebb lesz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatói szerepe, ugyanakkor regionális lesz a rendszer, ehhez már megalapították a hét regionális pénztárat.

Székely Tamás a májusi hivatalba lépése utáni időszakot értékelte. Az eredményekről szólva kiemelten beszélt a háziorvosi praxisfinanszírozás megoldásáról, a járóbeteg-szakellátó intézmények felújítására kiírt pályázatáról, a kistérségi egészségügy támogatásáról, a hat új mentőállomás építéséről és az egészségbiztosítási kassza 18 milliárd forintos maradványáról.

Elhangzott, hogy a héten elfogadott törvénymódosítás szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valódi biztosítóként, a szolgáltatói funkciójának megerősítése mellett működik majd. Változás, hogy regionális alapú lesz az egészségbiztosítási rendszer, ehhez már megalapították a hét pénztárat.

Szintén a most elfogadott salátatörvényben szerepel, hogy egy kórházfenntartó saját intézményein belül szabadon átcsoportosíthatja ágyait. Mindez megvalósítható a járóbeteg-szakellátás preferálása mellett. Egyes hírek szerint ez burkolt ágyszámcsökkentést jelent. Székely Tamás egészségügyi miniszter azonban nem érti, hogy miért baj az, hogy egy fenntartó a szükségletekhez igazíthatja a kapacitásokat.

A tervekről szólva elhangzott, hogy a háziorvosi ellátás megerősítése érdekében teljesítmény alapon díjaznák a jövőben az alapellátásban is elérhetővé váló szakorvosi többlettevékenységet, a szűrést és a gondozást is. Bevezetik az egészség-érettségit, azaz a 16 éveseknek szűrést és életmódra nevelést szerveznek.

Az InfoRádió kérdésére kiderült, hogy a jövő év második felében kezdődhet el az elektronikus taj-kártya bevezetése Pest megyében. Az előkészítésre 600 millió forint áll rendelkezésre. Az InfoRádió úgy tudja, hogy az uniós támogatással 2011 végéig megvalósuló országos program 17 és fél milliárd forintba kerül majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×