eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Nincs megállapodás Ferihegyen, folytatódik a sztrájk

Nem született megállapodás a Ferihegyi sztrájkot szervező érdekképviseletek és a Budapest Airport között az estig tartó tárgyalásokon. Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének elnöke az egyeztetetés szünetében úgy fogalmazott: olyan javaslatot készítettek, amelyet a Budapest Aiport azonnal aláírhat, így a sztrájk is véget érhet.

A munkabeszüntetés ellenére kedden már zavartalan volt a forgalom Ferihegyen. Szollár Domokos, a Budapest Aiport szóvivője az InfoRádióban korábban azt mondta: a repülőtéren már menetrend szerint fogadnak és indítanak járatokat, az utasoknak elegendő 2 órával a tervezett felszállási időpont előtt kiérkezniük a repülőtérre.

A munkabeszüntetést múlt szerdán hirdette meg a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet. Az elmúlt hét napban a legtöbb járatot - körülbelül 100-zat - a Malév törölt. A sztrájk a légitársaságnak több százmillió forint kárt okozott.

Elítélik a sztrájktörést

Támogató üzenetet küldött a Ferihegyi reptéren sztrájkoló reptéri alkalmazottaknak az Európai Szakszervezeti Szövetség. Az állásfoglalást a Munkástanácsok Országos Szövetségének juttatták el.

Ebben felszólítják a Budapest Airport Zrt.-t, hogy ismerjék el a szakszervezetek jogait, és tárgyaljanak velük a magyar törvényeknek megfelelően. Az Európai Szakszervezeti Szövetség követeli, hogy amíg nem születik megegyezés, fejezze be a munkáltató az elbocsátásokat, fizessék ki az elmaradt pótlékokat, és hagyják abba a kiszervezéseket.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség különösen aggasztónak találja azokat a híreket, amelyek szerint külső sztrájktörőket képeznek ki a munkavállalók helyettesítésére. Az üzenet szerint ez teljesen elfogadhatatlan, és az Európai Szakszervezeti Szövetség messzemenően elítéli ezt az eljárást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×