eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kalózok hatmilliárd forint kárt okoznak a magyar filmiparnak

Kampányt indít a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a magyar filmek illegális terjesztése ellen. A testület elnöke, Kondorosi Ferenc az InfoRádiónak elmondta: tavaly hatmilliárd forint veszteség érte a magyar filmipart az illegális letöltések miatt.

A hamisítás elleni küzdelem kiemelt célja kell, hogy legyen a magyar filmkészítők jogainak a védelme - mondta az InfoRádiónak az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Kondorosi Ferenc, aki egyben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnöke is, hozzátette: az illegális letöltések miatti egy főre vetített veszteséglistán Magyarország Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia után az "előkelő" negyedik helyen áll.

Tízből kilenc letöltés illegális, tíz DVD-ből pedig hét nem eredeti - tette hozzá a kormánybiztos, aki elmondta: tudatosságnövelő kampánnyal szeretnék népszerűsíteni a legális terjesztést a fiatalok körében. Mint fogalmazott, be kell mutatni, hogy a szellemi tulajdon is tulajdon, és össze kell fogni az internetszolgáltatókkal. Követendő példaként említette Franciaországot, ahol a szolgáltatók folyamatos figyelmeztetésekkel és bizonyos szolgáltatások megvonásával hívják fel a figyelmet a legális letöltésekre.

Tavaly a magyar filmipar hatmilliárd forinttól esett el - ez a nettó 29 milliárd forintra tehető forgalomnak húsz százalékát teszi ki - hangsúlyozta Kondorosi Ferenc.

A kedden indult kampányban a művészvilág jeles képviselői is közreműködnek, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a szellemi tulajdonjog megsértése nemcsak bűncselekmény, hanem károkozás és erkölcsileg is elítélendő cselekedet.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×