eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bőhm András: A válság előtt csak alibikormányzás folyt

A pénzügyi-gazdasági válság kitörése előtt alibikormányzást folytatott az MSZP, a krízis azonban politikai lehetőséget teremtett Gyurcsány Ferencnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bőhm András. A szabad demokrata országgyűlési képviselő azt tanácsolja Fodor Gábor pártelnöknek, hogy ne induljon a frakcióvezetői tisztségért Kóka János ellenében.

Bőhm András SZDSZ-es képviselő kettéválasztaná a kisebbségi kormány eddigi teljesítményét a válság előtti és utáni időszakra. "A válság előtt nem történt semmi, alibikormányzás volt, ültünk a parlamentben és a semmiről szavaztunk. Nem voltak olyan állapotban a jogszabálytervezetek, hogy arról az Országgyűlés dönthetett volna" - mondta a politikus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szerinte a válság indulásakor Gyurcsány Ferenc elemébe érezhette magát, az ugyanis politikai lehetőséget biztosított a számára, s ő végrehajtotta, amit egy működő kormánytól el lehet várni. Ennek a csúcspontja a költségvetés megszavazása volt - abban a felelősségben osztozott az SZDSZ, hogy az ország megítélése ne olyan legyen, mint a költségvetés megszavazása előtt volt, hanem sokkal jobb, ezért szavazta meg azt - fejtette ki a képviselő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy "a miniszterelnök úr hajlamos arra, hogy elbizakodott legyen egy-egy sikeres periódus után". Ennek ellenére Bőhm András szerint Gyurcsány Ferenc megfelelően rendezi a válságot.

Tragikus dolgok is történnek, idővel az emberek megértik és megérzik, mit jelent a válság, hiszen máris számos elbocsátásról hallottunk híreket. A kisebbségi kormánynak meg kell mutatnia, hogy ura tud lenni a helyzetnek, és meg tudja találni a demokratikus működés eszközeit, amelyekkel fönn lehet tartani a nyugalmat és az ország működését - vélekedett a szabad demokrata honatya.

Kettévált az SZDSZ

Bőhm András az SZDSZ-ben dúló harcokról elmondta: a párt kettévált a Fodor-Kóka tengely mentén. A két tábor elsősorban személyek támogatásában oszlik meg, nem politikai nézeteit tekintve. Szerinte a párt egyik fele nem győzheti le a másikat. Közömbös érvnek tartja, hogy az elnököt megilleti az a jog, hogy ő legyen a frakcióvezető vagy az általa jelölt személy.

A Fővárosi Kultúrális Bizottság elnöke hozzátette: Fodor Gábor akkor tudna felülemelkedni ezen a helyzeten, ha tekintettel lenne a párt két részére. A két félnek együtt kell működnie valahogy, Fodor és Kóka egyéni véleménye ilyenkor sokadlagos szempont. A helyzetnek alá kell rendelniük a saját ambícióikat.

Ha a párt egyik fele úgy érzi, hogy őt a jelenlegi frakcióvezető, Kóka János reprezentálja, akkor jobb, ha erre Fodor Gábor tekintettel van, és nem indul a frakcióvezetői tisztségért - szögezte le Bőhm András. Hozzáfűzte: híve annak, hogy a tisztségek sorsát választáson döntsék el, de ez különleges helyzet. Nincs győztes, bárki győzi le a másikat, az csak keresztbe tesz az együttműködésnek - jelentette ki.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×