eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tíz napon belül folytatódhat a vasutassztrájk - a nap legfontosabb hírei

Tíz napon belül folytatja a határozatlan idejű országos sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, ha a következő napokban sem sikerül megállapodni a két legfőbb követelésről.

Gaskó István, az érdekképviselet elnöke elmondta: azt szeretnék, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, és a megajánlott 6,9 százalék mellett 10 százalékos többlet béremelést kérnek a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak. Sigulinszki Tibor, a vasúttársaság szóvivője korábban azt mondta: a MÁV továbbra sem engedhet álláspontjából, miután az érdekképviselet követeléseinek nincs gazdasági alapja.

Medgyessy elképzelhetőnek tartja a nagykoalíciót

Elképzelhetőnek tartja a jelenlegi gazdasági helyzetben egy átmeneti nagykoalíciós kormány létrehozását Medgyessy Péter volt kormányfő. A politikus az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban azt mondta: elengedhetetlen lenne a Fidesz és az MSZP közötti összefogás a válság után szükséges reformok elindításához, és a recesszió megállításához. Medgyessy Péter úgy fogalmazott: lát esélyt arra, hogy a politikai erők félreteszik ellentéteiket és az ország érdekében komoly tárgyalásokat kezdenek az átmeneti nagykoalíciós kormányról.

Fidesz: Nem készült fel eléggé az MNB

A Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője szerint nem készült fel megfelelően a pénzpiaci válság kezelésére a Magyar Nemzeti Bank. Varga Mihály, miután gazdasági vezetőkkel tárgyalt, azt mondta: a jegybank a többi között akkor hibázott, amikor nem csökkentette időben az alapkamatot, és nem töltötte fel a devizatartalékokat. A volt pénzügyminiszter a megtakarítások ösztönzése mellett továbbra is elengedhetetlennek nevezte az alapkamat csökkentését. Később Iglódi-Csató Judit, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője úgy nyilatkozott: nyitottak minden párbeszédre, amelynek a célja a magyar gazdaság stabilitásának fenntartása, fejlődésének támogatása.

Felgyorsítják a nagy infrastrukturális beruházásokat

Gyorsítaná a munkahelyeket teremtő nagy infrastrukturális fejlesztéseket a foglalkoztatás elősegítése érdekében a kabinet. Tukacs István, a gazdasági válsággal összefüggő döntések összehangolásáért felelős kormánybiztos azt mondta: az elmúlt hónapokban mintegy 21 ezerrel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, a létszámleépítés leginkább az elektronikai ipart, a gépipart és a gépjárműgyártást érinti.

"Mentőövet" dobna a vállalkozásoknak a PwC

Átmenetileg megváltoztatna egyes adószabályokat a vállalkozások helyzetének javítása és a beruházási kedv érdekében a PricewaterhouseCoopers. Erdős Gabriella, a szervezet cégtársa az adó- és pénzügyi tanácsadó éves konferenciáján elmondta: ilyen intézkedés lehetne a veszteségelhatárolás alkalmazásának megkönnyítése, vagy az állami támogatás és a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek enyhítése.

Dolgozói felét elbocsátja a Perlos

Tavasszal 500 dolgozóját, vagyis alkalmazottainak felét bocsátja el a Perlos komáromi gyára. Timo Rouvinen, a mobiltelefon-alkatrészeket készítő vállalat ügyvezetője a csökkenő megrendelésekkel indokolta a lépéseket. Az üzemben jelenleg 160 kölcsönzött munkás dolgozik, az ő munkaviszonyuk még hamarabb megszűnik.

Patai Mihály a BÉT elnöke

Patai Mihályt választotta elnökévé a Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlése után a megújított igazgatóság. Patai Mihályt, az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatóját a BÉT-ben többségi tulajdonos osztrák konzorcium jelölte a tőzsdeelnöki posztra.

Elhalasztja az OTP a lengyel tőzsdei bevezetést

Elhalasztja az OTP a lengyel tőzsdei bevezetést. A hivatalos közlés szerint a bank továbbra is napirenden tartja a projektet, de az - a globális pénz- és tőkepiaci folyamatok kedvezőtlen hatásai miatt - várhatóan nem zárul le az idén.

Kamatvágások több országban

Londonban - a várakozásoknak megfelelően - radikálisan, 100 bázisponttal, 2 százalékra csökkentette alapkamatát a Bank of England. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport arra számít, hogy a kamat 2009 közepéig egy százalékra csökken, noha már a november óta érvényes 3 százalék is 54 éves mélypontot jelentett. Nem sokkal később az Európai Központi Bank is kamatot mérsékelt; a testület 75 bázispontos csökkentésről döntött, így az új kamat 2,5 százalék.

Kiadható az Aranykéz utcai merénylet gyanúsítottja

A prágai városi bíróság szerint kiadható Magyarországnak Jozef Rohác, a többrendbeli gyilkossággal vádolt és a budapesti Aranykéz utcai robbantásokkal kapcsolatba hozható szlovák állampolgár. A nemzetközi körözés alatt álló 52 éves férfit október végén tartóztatták le a cseh fővárosban. A prágai városi bíróság közölte: a kiadás előtt be kell fejezni azt a büntetőeljárást, amelyet a cseh rendőrség folytat ittas vezetés, valamint hivatalos iratok hamisítása miatt Jozef Rohác ellen. A férfi panaszt nyújtott be a kiadatásról szóló döntés miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×